Nieuws/Financieel
846990846
Financieel

Brussel zet in op begrenzen gasprijs: komend jaar limiet van €275

Straatsburg - Na maanden bakkeleien heeft de Europese Commissie een omstreden voorstel gepresenteerd voor een plafond voor gasprijs. Zo wil Brussel komend jaar ’extreme prijspieken’ voorkomen.

De Europese Commissie wil de gasprijs begrenzen op 275 euro per megawattuur. Het prijsplafond zou op 1 januari in moeten gaan voor een periode van een jaar.

Het prijsplafond treedt als het aan Brussel ligt automatisch in werking zodra de gasprijs op de TTF, de toonaangevende Amsterdamse graadmeter, twee weken boven de 275 euro uitkomt. Een andere voorwaarde is dat binnen deze periode de TTF-prijs gedurende tien handelsdagen 58 euro hoger ligt dan de LNG-referentieprijs.

Plafond uitschakelen

Brussel kan bovendien het prijsplafond uitschakelen zodra schepen met vloeibaar gas Europa links laten liggen. „Het mechanisme is echt een laatste redmiddel”, stelt eurocommissaris Kadri Simon (Energie).

Als voorbeeld van een situatie die moet worden voorkomen, schermt Brussel met de hoge gasprijzen in augustus. De prijs steeg destijds tot recordhoogtes. Maar opvallend genoeg zijn de voorwaarden om het prijsplafond nu zo streng dat het waarschijnlijk zelfs in augustus niet zou zijn geactiveerd.

Komende donderdag buigen de EU-energieministers zich over het voorstel. Dat kan flink wat vuurwerk opleveren. Het landenblok ruziet al maanden over de invoering van een Europees prijsplafond. België, Griekenland, Frankrijk en Italië – die in de wandelgangen al de ’fanatieke vier’ worden genoemd – willen geen papieren werkelijkheid. Nederland en Duitsland zijn helemaal niet enthousiast over een gasplafond en vrezen voor marktverstoring met negatieve gevolgen voor gasleveringen aan Europa.

EU-alert

Zodra de lidstaten akkoord gaan met het invoeren van een prijsplafond wil Brussel voorstellen om direct een EU-alert af te kondigen. Zo’n alarm kan lidstaten verplichten om hun gasverbruik met 15 procent te verminderen. De Commissie vreest dat de invoering van een plafond gaat zorgen voor meer gasconsumptie. Dit gebeurde ook in Spanje na de invoering van een prijsplafond. Experts noemen gasbesparing cruciaal: zonder Russische aanvoer komt er simpelweg te weinig gas naar Europa om de vraag te beantwoorden. Dat kan vooral een probleem worden tijdens een zeer koude winter.