Nieuws/Financieel
847153
Financieel

Vloerenmaker keldert op beurs VS

Aandelen van Lumber Liquidators kelderden maandag op de Amerikaanse beurs. Het bedrijf zou houten vloeren hebben verkocht die een te hoge concentratie bevatten van een stof die kanker kan veroorzaken.

De handel in het aandeel werd aanvankelijk stilgelegd, nadat het in de voorbeurshandel al bijna een kwart van zijn waarde was kwijtgeraakt. Toen de handel toch openging, ging het hard onderuit. Rond het slot van de Europese beurzen koerste het aandeel zo'n 22% in de min.

Laminaatvloeren

Het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes liet verschillende gespecialiseerde bedrijven testen uitvoeren bij de laminaatvloeren van Lumber Liquidators. Volgens die testen bevatten de in China gemaakte vloeren een te hoge concentratie van de stof formaldehyde.

Deze stof kan bij hoge concentraties kanker veroorzaken, en bij lagere concentraties onder meer irritaties veroorzaken aan de luchtwegen en de ogen.

Topman Tom Sullivan van Lumber Liquidators zei tegen het tv-programma dat de uitgevoerde testen 'niet valide' waren. Het bedrijf heeft ruim 350 winkels in de VS en Canada.

'Verkeerde testmethode'

Lumber Liquidators gaf maandag een statement uit in reactie op de tv-uitzending. Daarin zegt het bedrijf dat het programma een 'verkeerde testmethode' heeft gebruikt, en dat het bedrijf 'documentatie heeft om elke stap in het productieproces' te verantwoorden.

"Onze laminaatvloeren zijn volledig veilig te gebruiken", benadrukt het bedrijf. "Wij staan achter elke plank die we verkopen."

Morgan Stanley noemde de tv-rapportage 'erger dan verwacht'. De bank verlaagde het advies naar 'equal weight' en geeft voorlopig geen koersdoel af. Dat stond eerder op $85. Het aandeel sloot afgelopen vrijdag op ruim $51.