Nieuws/Financieel
847174
Financieel

Fugro is op de helft van zoektocht naar MH370

Het Nederlandse bedrijf Fugro zal de zoektocht naar de vermiste vlucht MH370 naar verwachting in mei hebben afgerond. Schepen hebben nu iets minder dan de helft van het zoekgebied onderzocht, zei een woordvoerder maandag. ,,Het liefst vinden we hem morgen.’’

Fugro kreeg de opdracht te zoeken naar wrakstukken van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines op de bodem van een afgelegen deel van de Indische oceaan bij Australië. In oktober begon het werk. Maandag zei de Australische vice-premier Warren Truss echter dat de zoektocht niet eeuwig kan duren en mogelijk binnen enkele weken wordt gestaakt. Maar Fugro heeft van de Australische overheid niets gehoord over een mogelijk einde aan de zoektocht, liet het bedrijf weten.

Het nieuws van Truss komt in dezelfde week dat het vliegtuig een jaar vermist zal zijn. Op 8 maart 2014 verdween het van de radar, terwijl het met 239 mensen aan boord van Kuala Lumpur naar Peking vloog. Vermoedelijk maakte het rechtsomkeert en stortte het na uren vliegen in een afgelegen deel van de oceaan. Daar varen nu drie schepen die namens Fugro zoeken naar sporen van het toestel, legt de woordvoerder uit.

Weer

,,Ze hebben nu ongeveer 24.000 tot 25.000 vierkante kilometer onderzocht in een targetgebied van 60.000 kilometer. Dat is anderhalf keer zo groot als Nederland. Wij gaan gewoon door met onze zoektocht. In mei is die klaar, afhankelijk van hoe het weer zich houdt.’’

Wat er daarna gebeurt, weet ook Fugro niet. Het ligt niet voor de hand om dan nog eens te zoeken naar het vliegtuig in hetzelfde gebied. ,,We zijn overtuigd dat we hem zouden moeten zien als hij er ligt. Het is aan de Australische overheid om te bepalen hoe verder’’, aldus de woordvoerder.

Prioriteitsgebied

Op voorhand heeft de Australische overheid een prioriteitsgebied aangewezen van 60.000 vierkante kilometer. Daaromheen ligt een gebied van 240.000 vierkante kilometer met iets minder kans dat het vliegtuig er ligt. Daaromheen ligt nog een gebied waarvan het weer iets minder waarschijnlijk is dat het vliegtuig daar is neergestort van 1,5 miljoen vierkante kilometer. Of er ook in die gebieden zal worden gezocht, is niet duidelijk.

Op de zeebodem die Fugro heeft gescand is vooralsnog weinig gevonden. Er zijn vlakke gebieden en onderzeese gebergten. Wel heeft Fugro enkele vulkanen ontdekt waarvan niemand het bestaan wist.