Nieuws/Financieel
847244
Financieel

BuS Group stuwt resultaat Neways

De producent van elektronische componenten Neways Electronics heeft de omzet en winst vorig jaar flink zien stijgen, dankzij de overname van het Duitse BuS Group. Dat bleek maandag bij de presentatie van de jaarcijfers. Neways zei voorzichtig positief te zijn over de verwachtingen voor heel 2015.

De resultaten van BuS Group die per 1 juli zijn ingepast, zorgde voor een aanzienlijke omzet- en winstgroei voor het bedrijf. Ook het orderboek dikte fors aan als gevolg van de grootste acquisitie in de geschiedenis van het bedrijf. De netto-omzet nam met 16,5 procent toe naar 308,6 miljoen euro en de nettowinst klom tot 7 miljoen euro, van 1,9 miljoen euro in 2013. De orderportefeuille kwam eind vorig jaar uit op 155,9 miljoen euro, tegen 68,5 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam vooral door de toevoeging van het orderboek van BuS Group (circa 68 miljoen euro).

Volgens scheidend bestuurder Vincent de Bok is door de overname van BuS Group, dat vooral actief is in de auto-industrie, het fundament van Neways beter dan voorheen. Zo wordt het bedrijf minder afhankelijk van de industriële divisie en de sector halfgeleiders. Die waren in 2013 nog goed voor respectievelijk 26 en 36 procent van de omzet. Het onderdeel Automotive was afgelopen jaar goed voor 18 procent van de omzet, tegenover 10 procent een jaar eerder.

Ingrepen

Het bedrijf streeft naar een operationele marge van 7 procent. Dat was afgelopen jaar nog 2,9 procent. Onder meer hoopt Neways te profiteren van ingrepen bij sommige van zijn werkmaatschappijen. Daarnaast verwacht topman Huub van der Vrande significante verbeteringen door de synergievoordelen na de overname van BuS Group, al drukte hij zich niet in concrete cijfers uit. ,,Ik zie er muziek in", hield hij zich op de vlakte.

Met betrekking tot de omzetontwikkeling voor 2015 lieten de bestuurders van Neways ook niet het achterste van hun tong zien. ,,Wij zullen nog heel veel werk hebben aan het inpassen van BuS Group. Verwacht de komende tijd van ons ook geen spectaculaire overnames", aldus Van der Vrande. Hij benadrukte wel dat het investeringsniveau van 6 tot 7 miljoen euro voor 2015 gehandhaafd blijft.

Neways liet verder weten dat Paul de Koning wordt voorgedragen als financieel directeur. Hij volgt De Bok op, die in oktober zijn vertrek aankondigde. Daarnaast wordt Henk Scheepers de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen.