Nieuws/Financieel
847247
Financieel

Nederlandse industrie groeit minder sterk

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in februari minder sterk gegroeid dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, daalde in februari naar 52,2, van 54,1 in januari. Daarmee kwam de groei op het laagste punt uit in vijf maanden. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Volgens de Nevi hangt de minder sterke vooruitgang vooral samen met de zwakste productiestijging in vijf maanden. Dat kwam vooral door de kleinste toename van de nieuwe orders sinds september. De exportorders groeiden in het traagste tempo in zes maanden, aldus de vereniging.

Volle kracht

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk ging voor de veertiende maand op rij omlaag. De werkgelegenheid kromp voor het eerst in elf maanden, al bleef die daling beperkt, aldus de Nevi. Verder gingen de inkoop- en verkoopprijzen opnieuw omlaag en waren de levertijden langer.

Volgens de Nevi is er geen sprake van een echte verzwakking in de Nederlandse industrie, ondanks de minder sterke groei. ,,De industrie in Nederland draait op volle kracht. Het groeipatroon van de afgelopen maanden zet zich onverminderd door'', stelde hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven in een toelichting op de cijfers.