Nieuws/Financieel
847248
Financieel

Finse economie krimpt

Finland houdt last van de ingestorte export naar Rusland. De Finse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar op jaarbasis met 0,2% gekrompen. Dat maakte het Finse statistiekbureau bekend.

Ook in vergelijking met het voorgaande kwartaal is de economie 0,2% gekrompen. Over het hele jaar genomen kijkt Finland tegen 0,1% krimp aan.

Russische export

Door de westerse sancties tegen Rusland is de Finse export naar dat land gekelderd. Rusland is een van de belangrijkste handelspartners van het land. Volgens het statistiekbureau is de export in het vierde kwartaal 1% lager uitgekomen dan in het derde kwartaal.

Finse consumenten gaven in het vierde kwartaal 0,5% minder uit dan in het kwartaal daarvoor.

Teloorgang Nokia

Naast de sancties tegen Rusland kampen de Finnen nog met de naweeën van de teloorgang van Nokia. De fabrikant van mobiele telefoons verloor de slag en is daardoor fors ingekrompen. Daardoor is veel werkgelegenheid verloren gegaan. Finland heeft moeite om dat verlies met andere industrieën op te vangen.

De cijfers over het derde kwartaal werden naar beneden bijgesteld. De economie groeide in dat semester 0,1%, terwijl er eerder 0,2% groei was gemeld. Vergeleken met een jaar eerder bleef de economie stabiel.