Nieuws/Financieel
847254
Financieel

Topeconoom vertrekt na bericht crackgebruik

Hoogleraar Douglas McWilliams (63), een van de bekendere Britse economen, treedt terug nadat hij een prostituee had geslagen toen zij beiden crack zouden hebben gebruikt.

De man die Boris Johnson adviseerde voor zijn woningbeleid is door de politie verhoord. McWilliams vertrekt voorlopig bij het Centre for Economic and Business Research, de danktank die hij zelf heeft opgericht.

De econoom, door politici in het Hoger- en Lagerhuis vaak uitgenodigd vanwege zijn accurate voorspellingen, meldde zelf in een bericht - zonder te verwijzen naar mogelijk drugsgebruik - dat hij er even tussenuit gaat om 'issues' te verwerken. Douglas McWilliams trad regelmatig op bij News

Adviseur FTSE-bedrijven

Een zegsman sprak over een sabbatical, nadat hij november vorig jaar had aangegeven uit het bestuur van het instituut terug te treden.

Kort voor zijn verhoor had hij zijn 'The Flat White Economy' gepubliceerd, een onderzoek naar hoe de City de levensstijl met champagne en topauto's heeft ingeruild voor fietsers en trendy flats. Maar afgelopen jaren adviseerde hij ook veel retailbedrijven in de FTSE-index.

Opzienbarende onderzoeken

McWilliams was een van de medeoprichters van het Office for Budget Responsibility, dat bedrijven en overheden helpt zorgvuldiger te rapporteren. Hij geldt als de politieke vriend van George Osborn, de Britse minister van Financiën.

Regelmatig zorgde zijn onderzoeken voor nieuws. In december becijferde hij dat Groot-Brittannië vorig jaar Frankrijk was gepasseerd als de vijfde economie van de wereld. Vooral dankzij de Britse drugs- en sekshandel.