Nieuws/Financieel
847286
Financieel

Aangifte doen

De aangifte inkomstenbelasting 2014 staat voor de deur. We hebben inmiddels tot 1 mei aanstaande om de aangifte in te vullen en in te sturen.

Al zullen veel Nederlanders toch de traditionele 1 april als deadline aanhouden. Omdat je alleen dan de zekerheid hebt dat de Belastingdienst vóór 1 juli reageert en vervolgens binnen enkele dagen een eventuele teruggave stort. We willen nu eenmaal niet te lang op ons geld wachten.

Als we geld terugkrijgen, hebben we dat vooral te danken aan aftrekposten zoals de hypotheekrente, giften of bijvoorbeeld chronische ziektekosten. Dergelijke aftrekposten staan echter steeds meer onder druk.

Er zijn steeds meer voorstanders om de standaardtarieven voor de inkomstenbelasting te verlagen naar een soort vlaktaks. De kerstboom aan aftrekposten en toeslagen zal dan kunnen worden gesnoeid. Dat moet tot een eenvoudiger belastingstelsel leiden.

Pijnpunt

Pijnpunt is dat iedereen straks voor weggevallen aftrekposten en toeslagen gecompenseerd zal willen worden. Of dat mogelijk is met een vlaktaks? Ik betwijfel het.

Een bijkomstigheid van zo’n belastingvereenvoudiging is ook dat het invullen van de jaarlijkse aangifte nog gemakkelijker wordt. Het spreekwoordelijke fluitje van een cent.

Op zich is daar natuurlijk niets op tegen. Al krijg ik er toch ook een beetje een nostalgisch gevoel bij. De jaarlijkse wedstrijd om middels maximalisatie van aftrekposten zoveel mogelijk van de Belastingdienst terug te krijgen, heeft ook zijn charmes. Dat is inmiddels zo’n beetje een Nederlandse volkssport geworden. Zo wordt gemakkelijker ook een stukje saaier.