Nieuws/Financieel
847298
Financieel

Te dure overlijdensrisicoverzekering?

Sinds 1997 heb ik een beleggingsverzekering lopen die me toen in combinatie met mijn hypotheek is verkocht. In 2011 heeft de verzekeraar een kostencompensatie in mijn polis gestort en zijn de kosten verlaagd. Deze week zie echter op mijn jaaroverzicht dat nog steeds behoorlijke kosten worden ingehouden, met name de premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Hoe kan ik inschatten of de kosten redelijk zijn?

Het eerste waarnaar u zou moeten kijken, is de hoge premie voor de overlijdensrisicodekking in uw beleggingsverzekering. De premies voor nieuwe overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren fors gedaald zodat een losse overlijdensrisicoverzekering waarschijnlijk veel goedkoper is. De hoogte van de premie voor een nieuwe polis hangt samen met uw leeftijd, de resterende looptijd en uw gezondheid.

Bent u goedkoper uit met een nieuwe overlijdensrisicopolis, dan moet uw bank de nieuwe polis ook nog accepteren als dekking voor de hypotheekschuld. Pas als dat rond is, kunt u de overlijdensdekking uit uw beleggingspolis halen.

Om een idee te krijgen van de andere kosten, telt u deze op zoals ze in de jaaropgave staan, exclusief de premie van de overlijdensrisicoverzekering en de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Deel dat totaal door het gemiddelde van begin- en eindwaarde van vorig jaar. Als de kosten €200 zijn en uw gemiddelde beleggingswaarde €40.000 is, dan zijn de kosten dus 0,50%. Daar moet u nog de kosten van de beleggingsfondsen bij optellen. Die kosten vindt u vaak op de website van de verzekeraar. Als u meer dan 1,25% betaalt, is het raadzaam naar alternatieven te kijken.

Overigens waren bij dergelijke polissen vooral de kosten in de eerste jaren erg hoog. Die ziet u niet op de actuele jaaropgave. Daarover lopen nog steeds collectieve claims waar u zich bij kunt aansluiten.