Nieuws/Financieel
847306
Financieel

'Keuze betrekt consument meer bij pensioen'

Een beperkte keuzemogelijkheid moet de betrokkenheid van consumenten bij het opbouwen van hun pensioen vergroten. Dat is de boodschap die overheidsplatform Wijzer in geldzaken wil meegeven aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Die werkt aan manieren waarop het pensioenstelsel hervormd zou kunnen worden.

Onderzoek in de gedragswetenschappen laat volgens het platform, waarvan koningin Máxima erevoorzitter is, zien dat veel mensen nog weinig aandacht hebben voor het onderwerp pensioen. Wanneer men wat meer te kiezen krijgt, kan de belangstelling worden vergroot. Maar met te veel keuzemogelijkheden kan de afweging weer te ingewikkeld worden, wat ontmoedigend werkt.

Wijzer in geldzaken stelt in zijn advies dat de inrichting van het pensioenstelsel, en het vertrouwen van de consument hierin, een cruciale basis vormt voor verantwoord financieel gedrag. In de ogen van het platform is het daarom ook belangrijk dat consumenten goed worden ondersteund en voorgelicht bij de te maken keuzes.

Klijnsma riep vorig jaar op tot een nationale pensioendialoog. Ze vroeg betrokken partijen met suggesties te komen voor aanpassingen die nodig zijn om het Nederlandse pensioenstelsel meer toekomstbestendig te maken. De staatssecretaris wil in mei een stuk naar de Kamer sturen waarin verschillende varianten worden uitgewerkt.

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën. Partners uit de financiële sector, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap werken hierin samen.