Nieuws/Financieel
847318
Financieel

Belegger verdient aan schaarste grondstoffen

De schaarste aan grondstoffen neemt verder toe. Dat betekent niet automatisch dat beleggers daaraan kunnen verdienen. Veel grondstoffen zijn de laatste jaren juist in prijs gedaald. Waar moet je als belegger op letten? De schaarste aan grondstoffen neemt verder toe. Dat betekent niet automatisch dat beleggers daaraan kunnen verdienen. Veel grondstoffen zijn de laatste jaren juist in prijs gedaald. Waar moet je als belegger op letten?

Grondstofproducenten beleven zware tijden. Dit jaar zakte koper 11% in waarde, zink 4%, nikkel 6% en staal 4% in Europa en maar liefst 18% in China. Zuid-Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse mijnen worden gesloten.

„De prijsdaling van aluminium van zo’n 2% valt nog mee. Iedereen verwacht dat bedrijven daarvan steeds meer zullen gebruiken. Maar verder heeft de markt vrijwel overal overschot. Terwijl de vraag uit landen, ondanks het herstel, heel zwak is”, zegt ABN Amro-econoom Casper Burger.

Verlamming metaalprijzen

De bank ziet tot en met volgend jaar een ‘verlamming’ van de metaalprijzen. Het schaarsteverhaal is vooral een langetermijnthema. Op de zeer lange termijn, decennia na 2016, kan er schaarste aan vrijwel alle grondstoffen optreden, aldus Frank den Butter, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit.

De wereldbevolking groeit waarschijnlijk van 7,3 miljard naar 10,7 miljard in 2050. Meer consumenten betekent meer vraag naar brood, huizen, auto’s en computers.

Bij een beperkte hoeveelheid grondstoffen op aarde zou dat tot prijsopdrijving moeten leiden. Ideaal terrein voor beleggers.

Kroegpraat

„Maar dat is toch een beetje kroegpraat”, aldus Den Butter. „Dit soort directe verbanden tussen schaarste en vraag wordt door de praktijk vrijwel altijd nog weerlegd.” Neem de olieprijs. Olie is jarenlang gerantsoeneerd om de prijs hoog te houden. „Nu die prijs recent is losgelaten door de olieproducerende landen in de OPEC, zakt die enorm. Terwijl er aantoonbaar grote vraag is naar olie, voor benzine maar ook verpakkingsmateriaal.”

 

Of kijk naar sojabonen, zegt de ervaren handelaar Gijs van Dam. Rond 1980 was de VS de enige grote producent. Dit jaar is de markt van nieuwkomers Brazilië en Argentinië groter dan de hele recordoogst van de Amerikanen. „Producenten zijn in staat het rendement van een hectare of mijn te vergroten. Veel schaarse grondstoffen zijn, onder enorme prijsdruk, vervangen door andere.”

Vervanging stut tekorten

Ook hergebruik van grondstoffen neemt toe en ook dat vermindert de prijsinvloed van schaarste.

Beleggers die inspelen op schaarste doen er volgens hoogleraar Den Butter goed aan te kijken waar de vraag precies van afhankelijk is. „Wordt die ene grondstof gebruikt door iedereen in die groeiende wereldbevolking? Of slechts door een krimpend, maar wellicht nog steeds rijk bevolkingsdeel? Bij beide levert dat een wezenlijke andere vraag, prijszetting en rendement op.”

Wie in schaarste belegt, moet ook kijken welke rol grondstoffen in de economie spelen. „Een metaal als goud bijvoorbeeld heeft de bevolking vrijwel niet nodig, een beetje voor industrie. Net als zilver. Verder is het voornamelijk een safe haven als belegging”, aldus Den Butter.

Geen dividend

Dividend is er op beleggingen in grondstoffen niet te krijgen. Wel van producerende bedrijven in bijvoorbeeld goud of platinum.

Voormalig goudhandelaar Willem Middelkoop zoekt al jaren de ‘schaarste’ in grondstoffen op. Nu via producenten. Zijn Commodity Discovery Fund investeert in ‘discoveries’ en mijnbouwers. Vanwege de lage prijs en verwachte vraag als gevolg van de uitdijende wereldbevolking, stapte hij in ruwe WTI-olie. Die prijs is gehalveerd.

„Iedereen denkt dat we huilen bij deze prijsdaling, maar voor value investors zoals wij is dit ideaal. Schaarse grondstoffen zorgen op de lange termijn voor een ongelooflijke waardecreatie.”

Geloof in betere tijden

Zijn fonds staat sinds oprichting op -24% rendement. Middelkoop heeft zo’n 40% van zijn vermogen in grondstoffen belegd en gelooft heilig in betere tijden. „Terwijl schaarste aan grondstoffen op de langere termijn toeneemt, zie je al vijftien jaar minder ontdekkingen van grondstoffen door mijnbouwers. Zorgelijk voor de economie, maar niet voor beleggers.”

Sectorschattingen tonen dat mijnbouwbedrijven in koper, nikkel, zink en platinum, goud en zilver tot 2020 soms tot de helft minder boven de grond krijgen. Nieuwe, net producerende mijnbouwbedrijven zijn dan gewild. „Vorig jaar werden 27 van die mijnbedrijven overgenomen. En dit jaar drie van de bedrijven waarin wij investeren. Getuige die overnames, zien investeerders er absoluut geld in.”