Nieuws/Financieel
847356
Financieel

De vernietigende kracht van trends

Door in te spelen op mondiale trends kun je als belegger heel veel geld verdienen. Denk maar eens aan biotech of zonne-energie. Daar waren de rendementen de laatste tijd erg fraai. Maar trends kunnen ook zeer vernietigend zijn, vooral als je ze niet of te laat onderkend.

Ik vind Nokia altijd een heel duidelijk voorbeeld daarvan. Zij zagen immers veel te laat de potentie van smartphones in. En hebben de bakens te laat verzet. Het resultaat: van de belangrijkste mobieltjesfabrikant ter wereld werden ze een onbeduidende, kleine speler.

Dat had ook enorme gevolgen voor de beurskoers van Nokia, die volledig onderuit ging. Ik heb het even opgezocht. Nokia ging van een hoogste koers van $42,22 in november 2007 naar $1,63 in juli 2012. Je zult het als belegger maar in portefeuille hebben gehad. Als je als belegger in november 2007 was geswitcht naar Apple, de aanjager van de smartphonetrend, kon je nu circa 450% aan koerswinst bijschrijven. Ik besef uiteraard dat het ondoenlijk is om altijd op het allergunstigste moment in en uit aandelen te stappen. Maar bovenstaand voorbeeld geeft wel aan dat het zinnig is om trends in de gaten te houden.

Kodak

En dat is zeker niet het enige voorbeeld van Disruptive Potential, zoals dat met een mooie term heet. Daarmee wordt bedoeld dat krachtige mondiale trends bestaande businessmodellen en bedrijven die niet tijdig de bakens verzetten kunnen wegvagen. Wat te denken van wat langer geleden Kodak, dat de opkomst van digitale fotografie miste. Kodak ging op het nippertje niet failliet en Canon en Nikon profiteerden.

Ryanair

Er zijn legio andere voorbeelden. Neem de trend dat steeds meer mensen kiezen voor goedkoop vliegen. De prijsvechters in de luchtvaart, zoals Ryanair en easyJet, sprongen hier op in en snoepen voortdurend marktaandeel af van de gevestigde luchtvaartmaatschappijen in Europa. Ook hierbij vind ik het aanschouwelijk om dat aan de hand van de beurskoersen duidelijk te maken. Ryanair steeg de afgelopen  vijf jaar (2010-2014) 203%. EasyJet steeg in die periode nog meer, 334%. Air-France KLM daalde in die periode 29%. Dit geeft eens te meer de potentie en de ‘disruptive’ kracht aan van belangrijke trends.

Online shopping

Iets soortgelijks zien we bij de onstuimige opkomst van online shopping, die ten koste gaat van onder meer V&D en Blokker. De aandeelhouders achter deze bedrijven worden bepaald niet blij worden van de verwoestende invloed die online shopping op hun winkelketens heeft. Dat is natuurlijk spijtig voor die aandeelhouders en voor de werknemers. Maar het is een gegeven waar je niet om heen kunt. Online shopping zal alleen maar verder groeien zeggen alle specialisten. Volgens de berekeningen van onderzoeksbureau eMarketer zullen de online verkopen tot en met 2017 met gemiddeld ruim 16% per jaar stijgen naar een totale waarde van ruim € 1800 miljard in 2017.

Zonne-energie

En als je naar de ontwikkelingen bij zonne-energie kijkt, lijkt het onvermijdelijk dat beleggers in hun beleggingsportefeuille moeten gaan schakelen. Omdat door de snelle daling van de kostprijs van zonne-energie partijen als Royal Dutch Shell en Total in de toekomst daarvan de gevolgen zullen ondervinden. Het moment van ‘Grid Parity’ komt namelijk volgens de rapporten van specialisten steeds dichterbij. Dat houdt in dat de productiekosten van elektriciteit opgewekt met zonne-energie gelijk of lager zijn dan elektriciteit die is opgewekt met kolen of gas. En in 2020 zal dat volgens McKinsey nog in veel meer landen zo zijn dan nu al het geval is.

Volgen trends noodzakelijk voor beleggers

Het volgen van trends doe je daarom, denk ik, vanwege twee belangrijke redenen. Omdat ze verwoestend kunnen zijn, kijk maar naar Nokia en Kodak. En dat zal in de toekomst niet veranderen. En omdat je met krachtige trends, zoals zonne-energie, biotech en cyber security, veel geld kan verdienen. En dat is natuurlijk dan weer heel erg leuk.

Robert Schuckink Kool is directeur van Trend Invest.

Trend Invest belegt met selecties van aandelen en andere financiële instrumenten gebaseerd op een idee of een trend. Bijvoorbeeld zonne-energie, biotech, online shopping en cybersecurity. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.