Nieuws/Financieel
847438
Financieel

'Afwachtend begin voor AEX'

De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk vrijwel vlak. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen voorzichtig aan de nieuwe beursmaand beginnen. De handel staat deze week vooral in het teken van de centrale banken en macro-economische cijfers.

,,We lijken een afwachtend begin van de handel te krijgen. Beleggers maken zich op voor een interessante week met veel macro-cijfers en de rentebesluiten van de Bank of England en de ECB. Ook komen woensdag en vrijdag belangrijke gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Bij de bedrijven staat ASML in de schijnwerpers. De chipmachinefabrikant bevestigde zondag dat hackers zich toegang hebben verschaft tot een beperkt deel van zijn IT-systemen. Technologiewebsite Tweakers berichtte vrijdag dat het zou gaan om Chinese hackers, maar ASML ,,kan geen uitsluitsel geven over hun identiteit''.

Werkloosheid

Neways opende zijn boeken. De producent van elektronische componenten heeft in 2014 de omzet en winst zien stijgen. Het bedrijf ziet 2015 met vertrouwen tegemoet na een bevredigend begin van het jaar.

Op macro-economisch vlak worden maandag cijfers gepubliceerd over de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone. Ook staan er cijfers over de inflatie en werkloosheid in het eurogebied, de Amerikaanse consumentenbestedingen en de industrie in de Verenigde Staten op de rol.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) begint deze week met zijn in januari aangekondigde steunprogramma dat bestaat uit het maandelijks voor 60 miljard euro opkopen van staatsobligaties en bedrijfsleningen. Donderdag vergadert de bank over het te voeren beleid. In de toelichting zal de aandacht vooral uitgaan naar eventuele details over het programma.

In het Verre Oosten gingen de beurzen maandag omhoog. De Nikkei in Tokio eindigde 0,2 procent in de plus. Een renteverlaging in China en een goedkopere Japanse yen wakkerden de risicobereidheid onder beleggers aan. Ook bleek uit cijfers van de Britse bank HSBC dat de Chinese industrie in februari sterker dan verwacht is gegroeid.

AEX

De Europese beurzen sloten februari afgelopen vrijdag af met winst, terwijl Wall Street bescheiden verliezen noteerde. In New York sloot de Dow-Jonesindex 0,5 procent in de min op 18.132,70 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2104,50 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent naar 4963,53 punten. In februari lieten de Dow en de S&P de sterkste maandelijkse stijgingen zien sinds oktober 2011.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent hoger op 483,93 punten. De hoofdindex op Beursplein 5 is dit jaar al met 14 procent gestegen. De MidKap daalde 0,8 procent tot 718,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 0,8 procent omhoog. Londen noteerde vrijwel onveranderd.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,1176 dollar waard, tegen 1,1210 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 49,35 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 62,12 dollar per vat.