Nieuws/Financieel
847444
Financieel

Onderschat de Grieken niet

De overeenkomst die de Griekse regering met de autoriteiten in de Eurozone heeft gesloten voor een verlenging van het hulpprogramma versterkte de euro tegen de verwachting in niet.

Nadat Griekenland langzaam aan uit het nieuws verdween verlegde de markt de aandacht weer meer naar de verschillen in monetaire politiek tussen de  Eurozone aan de ene kant en de Federal Reserve en (zij het in mindere mate) de Britse centrale bank aan de andere kant. Daarom kon de publicatie van meevallende cijfers over de orders voor duurzame goederen en de huizenmarkt van afgelopen donderdag de gemeenschappelijke munt 1% omlaag duwen tegenover de greenback, omlaag naar een nieuw meerjaars dieptepunt.

Het Britse pond sterling wist zich tegenover de dollar te handhaven, terwijl de munten van de emerging markets zich enigszins konden stabiliseren.

Het groene licht voor de verlenging van het Griekse hulpprogramma was ongetwijfeld goed nieuws. Het akkoord is voor beide partijen redelijk acceptabel en misschien wel het beste voor een Griekenland binnen de Eurozone. Het voorkomen van een Grexit is overduidelijk het beste voor alle partijen. Hoewel Syriza veel van de aanvankelijke, onrealistische, eisen heeft moeten laten vallen, heeft de Griekse regering weer de controle over het hervormingsprogramma.

Diegenen die het zien als een onvoorwaardelijke overgave van de Grieken overschatten de zaak schromelijk. Ten eerste zal de verzachting van de begrotingsdoelen enige ruimte scheppen voor sociale uitgaven, waar noodzakelijk. Vanaf 2016 en daarna wordt het aflossingsschema voor de Grieken veel soepeler dan in 2015. En hoe dan ook, als de doelen voor 2015 kunnen worden bijgesteld, dan kan dat voor 2016 ook (en dat zal ook wel gebeuren). Ten tweede, en veel belangrijker, zal de regering hervormingen voor zich uitschuiven, in plaats van de dictaten van de trojka uitvoeren. Hoewel dat sancties van de EU, het IMF en de ECB kan opleveren, zijn de voorwaarden voor toestemming, namelijk geen begrotingsperikelen en een stabiele financiële sector, redelijk.

Naast het goede nieuws uit Griekenland was er ook positief nieuws over de macro-economische ontwikkelingen in de Eurozone. De index waarmee de Europese Commissie het economisch vertrouwen meet steeg in februari verder, mede dankzij een verbetering van het consumentenvertrouwen. Vooral het nieuws uit Italië was bijzonder bemoedigend, een welkome ontwikkeling in het land dat tot nu toe het achterblijvertje was bij het bescheiden herstel dat de Eurozone doormaakte.

Maar dit laat onverlet dat de negatieve stemming ten aanzien van de euro onveranderd is gebleven. Deze munt blijft meerjaars dieptepunten tegenover de dollar en het pond sterling bereiken.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate  voorspellers van de marktbewegingen