Financieel/Ondernemen
847747
Ondernemen

#DOORBREKER Julius Smith van Supersola

Zonne-energie in een handomdraai

Julius Smith wil meer energieproducten vereenvoudigen.

Julius Smith wil meer energieproducten vereenvoudigen.

Delft - Een zonnepaneel dat iedereen zelf kan installeren. Simpelweg door de stekker in het stopcontact te stoppen. Vrienden en bekenden reageerden enthousiast op het idee van Julius Smith. Experts uit de energiewereld waren sceptisch. ‘Het kan niet’ en ‘de doelgroep is te klein’, kreeg Smith te horen.

Julius Smith wil meer energieproducten vereenvoudigen.

Julius Smith wil meer energieproducten vereenvoudigen.

Hij liet zich er niet door uit het veld slaan. „Het was voor mij het bewijs dat ik een gat in de markt had gevonden”, vertelt Smith. „De kenners zagen het niet gebeuren, maar consumenten wilden het wel kopen.”

De ondernemer in spé zat nog wel met een probleem. Als mensen een zonnepaneel zelf op hun dak leggen, hoe voorkom je dan dat het wegwaait? „Het eureka-moment kwam toen ik onder de douche stond. Door net als bij een parasolvoet de bodem van het paneel te vullen met water, voorkom je dat hij weg kan waaien.”

Vorig jaar augustus zegde Smith zijn baan in de energiesector op en begon hij zijn plan uit te werken. Bij private investeerders haalde hij een klein startkapitaal op. „Vervolgens ben ik samen met een ontwerper aan een prototype gaan werken dat we zijn gaan testen op weer- en windbestendigheid. Dat verliep voorspoedig en half augustus dit jaar gingen de eerste zonnepanelen in de verkoop.”

Voor €600 kunnen mensen een paneel aanschaffen dat 250 kilowattuur aan energie oplevert, zo’n tien procent van het gemiddeld thuisgebruik. „Ze kunnen beginnen met één paneel en het langzaam opbouwen”, zegt Smith. „Nu is het vaak alles of niets. Niet iedereen beschikt over €5000 voor de installatie van zonnepanelen.”

Ook huurders kunnen met het doe-het-zelf paneel zelf zonne-energie opwekken. „Bij een verhuizing laten ze het water uit de bodem lopen en nemen het mee.”

In de toekomst wil de ondernemer meer energieproducten vereenvoudigen. „Het volgende product is een zonnepaneel met ingebouwde batterij, zodat mensen de opgewekte energie kunnen gebruiken als ze het nodig hebben.”