Financieel/Geld
848073
Geld

’Bank mag oudere hypotheek weigeren’

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat niet controleren of senioren terecht worden geweigerd bij een hypotheekaanvraag, dat laat demissionair minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten.

„Er bestaat geen verplichting voor kredietverstrekkers om krediet te verstrekken of gebruik te maken van de afwijkingsmogelijkhede in de Regeling hypothecair krediet”, schrijft Plasterk. Hiermee reageert hij op Kamervragen van CDA’er Erik Ronnes over de obstakels waar ouderen op stuiten als zij voor een hypotheek in aanmerking willen komen.

Senioren die bijvoorbeeld willen verhuizen of verbouwen, worden vaak geweigerd omdat hun inkomen niet toereikend is. Dat met een nieuwe hypotheek de maandlasten misschien dalen of dat de lening slechts een klein deel van de woningwaarde is, verandert daar niets aan.

Plasterk belooft wel in de gaten te houden of banken hun acceptatiebeleid voor ouderen aanpassen. Volgens de minister is dat bij één geldverstrekker inmiddels gebeurd, nadat de AFM de regels om af te wijken van de inkomensnormen, heeft verduidelijkt.