Nieuws/Financieel
850113868
Financieel

Animo Takeaway brengt winstje AEX over de streep

De grote animo bij Just Eat Takeaway na goed ontvangen resultaten hielp de AEX dinsdag bescheiden vooruit. Techfondsen hadden ook overwegend de wind in de rug. Ahold Delhaize valt niet in de smaak. In de Midkap ligen Air France KLM en Fagron zwak in de markt.

De AEX eindigt 0,2% hoger op 708,6 punten na een kortstondige dip rond de lunch. Maandag ging de beursgraadmeter nog 0,8% onderuit door stevige verliezen bij technologieaandelen. De AMX stijgt 0,3% naar 1039 punten.

De meeste overige Europese beurzen winnen ook licht terrein.

Een inflatiecijfer uit de VS had in de middag weinig impact op de handel. De toename van consumentenprijzen in maart op maandbasis kwam iets hoger uit dan vooraf werd verwacht. Philip Marey, econoom bij Rabobank, benadrukt dat vooral het effect van de fors hogere energieprijzen een rol speelden bij de aantrekkende inflatie in Amerika. „Het is nu vooral afwachten of het openzetten van de Amerikaanse economie en het optreden van tekorten in een aantal sectoren de beren weer een kans gaat geven om de langlopende Amerikaanse rente op te drijven.”

Volgens Marey ligt de weg open voor de Amerikaanse economie om tot volle bloei te komen. „Het vaccinatieprogramma in de VS verloopt voorspoedig ondanks de pauze met het vaccin van Johnson & Johnson. Ook met de fiscale- en monetaire steun gaat het goed, waarbij Biden enige hulp heet gekregen om een aantal speerpunten van zijn beleid snel uit te kunnen voeren. De flexibele arbeidsmarkt geeft Amerika eveneens een voorsprong op Europa. De risico’s liggen vooral op het geopolitieke vlak, zoals Poetin of Xi die het op zijn heupen krijgt.”

Uit Duitsland kwam in de ochtendhandel bedrukt nieuws. Beleggers daar hebben minder vertrouwen in het economische herstel van de grootste economie van Europa. Daarmee is sprake van een trendbreuk, die wordt aangewakkerd door de strengere maatregelen die de regering in Berlijn aankondigde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Volgens Cees Smit, handelaar bij Today’s, zijn de ogen van beleggers vooral gericht op het cijfergeweld uit de bankensector in de VS dat vanaf woensdag naar buiten komt. Hij wijst er op dat Amerikaanse banken het in het eerste kwartaal zo goed als zeker goed hebben gedaan mede vanwege het mooie beursklimaat en de grote animo voor beursgangen. „De lat in de markt ligt echter ook hoog, waardoor de prestaties ook kunnen gaan tegenvallen. Verder is het afwachten hoe bedrijven naar de nabije toekomst kijken.”

Smit benadrukt dat er ondanks de recordstanden toch enige terughoudendheid is gekomen. „Het verloop van het cijferseizoen gaat grotendeels bepalen of de beurzen de vaart erin kunnen houden.”

Takeaway in trek

Bij de Nederlandse hoofdfondsen gaf Just Eat Takeaway flink gas met een koerssprong van 6,7%. De maaltijdenbezorger meldde een sterk meevallende ordergroei in het eerste kwartaal.

Chipfonds ASMI krijgt er 1,8% bij, terwijl branchegenoot ASML (+0,2%) de winst bijna ziet verdampen. Maandag hadden de chipfondsen de wind nog stevig tegen.

Adyen is aardig op dreef en voegt 1,6% toe aan het vorige slot. Techinvesteerder Prosus dikt ook 1,6% aan

Supermarktketen Ahold Delhaize blijft achter met een verlies van 1,8%. De perikelen rond de ’kaashack’, waarbij de toevoer naar dochterbedrijf Albert Heijn is stilgevallen, spelen daar mogelijk een rol bij. Energiegigant Shell raakt 0,8% kwijt.

De financiële waarden maken ook een terugtrekkende beweging. Hekkensluiter Aegon koerst 1,9% lager, terwijl ING 1,1% wegzakt.

Philips laat fractioneel liggen. Het zorgtechnologiebedrijf heeft weer een patentzaak die het had aangespannen tegen navigatiebedrijf Garmin en smartwatchmaker Fitbit verloren.

Fagron onderuit

Bij de middelgrote fondsen boekt de leverancier van laadpalen Alfen een winst van 3,2%.

Fagron duikt 5,1% omlaag op de gerapporteerde daling van de omzet in het eerste kwartaal. De toeleverancier van apotheken rekent voor het hele jaar wel op groei. Degroof Petercam stelt dat de impact van de coronacrisis in het eerste kwartaal groter is dan gedacht, maar blijft voor de middellange termijn positief gestemd.

Air France KLM levert 5% in. China Eastern Airlines doet net als de Franse overheid mee met de aandelenuitgifte door de luchtvaartcombinatie.

Fastned valt 1,4% terug op de lokale markt. Het snellaadbedrijf rapporteerde een groei van de omzet van 15% in het eerste kwartaal, waarmee deze op een bescheiden €2 miljoen is gekomen.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.