Nieuws/Financieel
850854135
Financieel

Nieuwe beschuldigingen VS tegen Huawei

WASHINGTON (ANP/RTR) - Justitie in de Verenigde Staten heeft een reeks nieuwe beschuldigingen geuit aan het adres van Huawei. Het Chinese telecomconcern zou onder andere hebben geprobeerd bedrijfsgeheimen te stelen van zes Amerikaanse bedrijven, staat in een vernieuwde aanklacht tegen het bedrijf. Ook zou het bedrijf zich schuldig hebben gemaakt aan vormen van afpersing.

Amerikaanse openbaar aanklagers beschuldigden de maker van netwerkapparatuur en smartphones eerder al van het schenden van handelssancties tegen Iran en bankfraude. De financieel topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou, werd in het najaar van 2018 in Canada aangehouden wegens de zaak. Ze probeert in dat land uitlevering aan de VS via een rechtszaak te voorkomen.

Huawei stelt in een reactie dat de nieuwe aanklachten louter zijn bedoeld om de reputatie van het bedrijf te schaden. Daarmee jagen de Amerikaanse autoriteiten eerder economische belangen na dan de handhaving van recht, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De eerdere aanklachten tegen Huawei zorgden voor extra spanningen tussen de VS en China, te midden van de handelsoorlog die de twee grootmachten uitvochten. Het Witte Huis besloot Huawei ook op de zwarte lijst te zetten, omdat het bedrijf een risico voor de nationale veiligheid zou zijn. Via achterdeurtjes in technologie van Huawei zou spionage mogelijk zijn.