Nieuws/Financieel
851940617
Financieel

Wall Street sluit fors hoger ondanks meer werklozen

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag met fraaie winsten gesloten. Beleggers zagen dat het aantal werkloosheidsaanvragen in de VS vorige week explosief was gestegen. Maar de duizenden miljarden dollars die er momenteel in de Amerikaanse economie worden gepompt, stelden ze gerust. Ook koopjesjagers sloegen hun slag op Wall Street.

De Dow Jones-index sloot 6,4% hoger. Techbeurs Nasdaq schoot 5,6% omhoog. De breder samengestelde S&P 500 steeg 6,2%.

Een kleine 3,3 miljoen Amerikanen klopten vorige week bij de overheid aan voor een uitkering, haast elf keer zo veel als een week eerder. De groei komt door de eerste golf van ontslagen als gevolg van de coronapandemie in de VS. Veel bedrijven moeten deels of volledig dicht en ontslaan personeel om kosten te besparen. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering was nog nooit zo hoog.

Powell: Fed kan meer doen

Daarnaast ging de aandacht uit naar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve die een interview gaf aan zakenzender CNBC. Volgens Powell heeft het stelsel van centrale banken in de VS de slagkracht om meer maatregelen te nemen om de economie te ondersteunen tijdens de pandemie. De Fed verlaagde al twee keer de rente en stelde duizenden miljarden dollars beschikbaar om de geldstroom op verschillende geldmarkten op gang te houden. Dat laatste zal de Fed op agressieve wijze blijven doen, zei Powell. Hij heeft er vertrouwen in dat de economie weer op gang komt, zodra de uitbraak onder controle is. De Fed doet er alles aan om te zorgen dat de economie dan krachtig kan opveren.

De Amerikaanse Senaat stemde unaniem in met een steunpakket van $2000 miljard om de economische schade van de crisis te beperken. De wet moet vrijdag nog langs het Huis van Afgevaardigden, maar minister Steven Mnuchin (Financiën) verwacht dat de wet ook daar zal worden aangenomen. President Donald Trump zei eerder al de wet direct te ondertekenen zodra die door het Congres is geloodst.

Ford

Bij de bedrijven kon Ford Motor (-2,6%) op belangstelling rekenen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de rating van het autoconcern verlaagd naar de junkstatus vanwege de grote malaise in de autosector door het virus. Ford meldde zelf te mikken op heropening van zijn Noord-Amerikaanse fabrieken vanaf 6 april. De fabrieken in de VS, Canada en Mexico sloten vorige week de deuren.

Boeing grote winnaar

Boeing was de grote winnaar in de Dow Jones met een koersexplosie van 13,8%. De vliegtuigbouwer en zijn toeleveranciers zijn naar verluidt dichter bij een akkoord over steun vanuit de federale overheid ter waarde van $60 miljard. Drogisterijketen Walgreens (+10,2%) was eveneens flink in trek.

Caterpillar

Machinebouwer Caterpillar kondigde aan zijn verwachtingen voor dit jaar in te trekken vanwege de coronacrisis. Het aandeel Caterpillar werd desondanks 5,6% meer waard.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd