Financieel/Geld
852278
Geld

Woonproject houdt leraar en agent in stad

Zo moet het wooncomplex er uit gaan zien.

Zo moet het wooncomplex er uit gaan zien.

UTRECHT - Wooneisen? Een bijdrage leveren aan de samenleving! Tussen de dertig en veertig woningen in de geplande twee torens Wonderwoods zullen uitsluitend beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld leraren, verpleegsters en politieagenten.

Zo moet het wooncomplex er uit gaan zien.

Zo moet het wooncomplex er uit gaan zien.

Het project ’Key Worker Housing’ moet de betrokken werknemer binnen de stadsgrenzen houden. In dit geval pal naast de Jaarbeurs.

Utrecht heeft daarmee een primeur te pakken. Nergens anders in Nederland worden woonruimtes gereserveerd voor zogeheten key workers, of te wel mensen die werken in de publieke sector. Zij komen meestal niet in aanmerking voor sociale huur, maar particuliere huur of kopen in de stad is onhaalbaar. Het concept komt overwaaien uit Engeland. Daar moet een verpleegster gemiddeld zeventien keer zoveel verdienen om in Londen te kunnen wonen.

„Utrecht gaat ook deze kant op, terwijl de stad wel veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg nodig heeft. Verpleegsters moeten nu vaak van buiten komen”, vertelt Jet Happel van G&S Vastgoed.

Het project staat nog in de kinderschoenen. Een eerste intentieverklaring is ondertekend. Het Britse voorbeeld moet nu naar Utrechtse standaarden worden vertaald. De uiteindelijke huurprijzen zijn nog onbekend.

Tien procent van het aantal woningen in Wonderwoods is bestemd voor de doelgroep. De woonomgeving van de leraren en agenten zal op z’n minst opvallend zijn. De geplande moderne torens van negentig en zeventig meter hoog worden van flink wat glas en groen voorzien. De oplevering staat gepland voor 2022.