Nieuws/Financieel
852518362
Financieel

Olieprijs duikt weer onder $60 om angst coronavirus

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De olieprijs is maandag flink gezakt uit angst voor het coronavirus. De uitbraak van die ziekte in Azië drukt mogelijk de vraag naar de brandstof. Saudi-Arabië liet weten de situatie scherp in de gaten te houden, maar nog weinig verschil te zien in de vraag naar olie.

De prijs van een vat olie (Brent) zakte maandagochtend vroeg 2,2% en kostte 59,37 dollar per vat nadat China nieuwe besmettingscijfers had bekendgemaakt.

Analisten verwachten dat de virusuitbraak de Chinese economie nog wel enige tijd dwars zal zitten. Bedrijven daar zullen voorlopig langer gesloten blijven nu de Chinese overheid de vakantie rondom het Chinees Nieuwjaar heeft verlengd. Wel reageren de olieprijzen overdreven. Handelaren bereiden zich voor op het slechtste geval, denken de marktkenners.

De Saudische olieminister Abdulaziz bin Salman zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Hij vergelijkt de situatie met de uitbraak van het SARS-virus in 2003 toen eenzelfde vorm van „extreem pessimisme” vat kreeg op de markt. Ook toen was er volgens Bin Salman „geen aanzienlijke afname van de wereldwijde vraag naar olie.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd