Financieel/Geld
852934
Geld

Bank in de fout met renteverschil kredieten

De ene lening is de ander niet, maar het verschil tussen de rentes die Crédit Agricole Group voor twee dezelfde soorten kredieten rekende voor één klant, was te groot.

Het renteverschil van bijna 6% voor een ander consumptief krediet voor dezelfde consument binnen hetzelfde concern is onredelijk, luidt de bindende uitspraak van het klachteninstituut voor financiële dienstverlening Kifid.

Crédit Agricole Group heeft het verschil tussen de consumptieve kredieten onvoldoende kunnen verklaren De klant krijgt de teveel betaalde rente over de periode 2011-2015 terug. In die periode zag de klant de rente op het doorlopend krediet dat hij in 2007 afsloot bij De Nederlandse Voorschotbank, onderdeel van Crédit Agricole Group, toenemen. Van 8,9 in 2011 baar 10,6% in 2015.

De klant vond deze rentestijging onredelijk. Dat gevoel wordt versterkt als hij in 2015 een nieuw krediet afsluit. Weer bij een kredietverstrekker van Crédit Agricole Group. Voor deze lening rekent het concern een rentetarief van 4,7%, 5,9% lager dan de rente op het eerste krediet.

Volgens Kifid kunnen de voorwaarden bij een krediet leiden tot een mogelijk lager risicoprofiel van de klant, waardoor de rente ook lager uitvalt. Daarmee is een stijging het rentetarief van meer dan 100% echter niet verklaard, aldus Kifid. Voor de berekening van het schadebedrag is het klachteninstituut uitgegaan van een gemiddeld rentepercentage van 6,6%.