Nieuws/Financieel
853185
Financieel

Strengere controles truckers Benelux

DEN HAAG - Inspectiediensten in de Benelux gaan nauwer samenwerken om te zorgen dat vrachtwagen- en buschauffeurs zich aan de regels houden. Transportondernemingen worden ingedeeld in risicoprofielen en de bedrijven met de hoogste risico-indeling worden vaker gecontroleerd.

De nieuwe afspraken regelen verder onder meer dat België, Nederland en Luxemburg ook gegevens over de rij- en rusttijden en tachograafgebruik van chauffeurs gaan uitwisselen. Daarna zal worden gekeken naar aanvullende gegevens die kunnen worden gedeeld en naar handigere manieren om de gegevens te delen.

Samenwerking

De landen voeren op basis van een al in 2014 getekend verdrag al gezamenlijke controles uit op vrachtwagens en touringcars. Sindsdien werden bij negen Benelux-inspecties in totaal 658 voertuigen gecontroleerd, waarbij 265 overtredingen werden vastgesteld.

Met de samenwerking loopt de Benelux voorop in Europa. Wellicht zullen andere EU-landen op termijn ook besluiten om gegevens uit te wisselen om sjoemelende chauffeurs makkelijker te kunnen betrappen.