Nieuws/Financieel
858547
Financieel

Virtu wil alsnog naar de beurs

High frequency trader Virtu wil opnieuw naar de beurs. Dat blijkt uit documenten ingediend bij beurswaakhond SEC.

Vorig jaar blies het handelshuis de beursgang nog af. Die viel namelijk samen met de publicatie van het boek ’Flash Boys’ van Michael Lewis. Daarin stelde Lewis dat flitshandelaars in feite met voorkennis handelen en worden bevoordeeld door beurzen. Het boek leidde tot een storm aan negatieve publiciteit, Amerikaanse autoriteiten kondigden onderzoeken aan naar misstanden.

Eén dag verlies

De cijfers van Virtu zijn indrukwekkend. In 2014 maakte het bedrijf iedere dag winst. De omzet kwam uit op $723 miljoen, met een winst van $190 miljoen. Sinds de oprichting van het bedrijf, zes jaar geleden, sloot Virtu slechts één dag met verlies af.

De storm rond high frequency trading is sinds vorig jaar wat gaan liggen. Zo publiceerde de Bank of England vandaag een onderzoek waaruit bleek dat de handelshuizen geen aasgieren zijn, maar een nuttige bijdrage aan de markt leveren.

Efficiënt

De flitshandelaars hebben voor een efficiëntere markt gezorgd en zijn belangrijk voor de prijsvorming. Zij handelen namelijk razendsnel op basis van de meest recente informatie. Hier passen ze hun prijzen op aan. De verschillen tussen de bied- en laatprijzen zijn hierdoor kleiner geworden. Dat maakt het goedkoper om te handelen.