Nieuws/Financieel
858852
Financieel

'Ambtenaren VS mogelijk niet uitbetaald'

President Barack Obama waarschuwt dat meer dan 100.000 ambtenaren die werken voor het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid volgende week niet uitbetaald worden, als het Congres het niet eens wordt over de financiering van het ministerie.

Het gaat om onder meer douaniers, haveninspecteurs en veiligheidsbeambten op vliegvelden. Als die hun salaris niet ontvangen, „dan heeft dat meteen impact op onze economie en de nationale veiligheid”, aldus Obama maandag tijdens een speech. „Als deze mensen niet hun loonstrookje krijgen, dan kunnen ze ook geen geld uitgeven.”

Het Amerikaanse Congres debatteert deze week over de financiering van het departement. Komen ze er niet uit, dan gaat vrijdag de geldkraan dicht en zal het ministerie voorlopig worden gesloten.

De Democraten en de Republikeinen zijn in onmin over de begroting omdat de Republikeinen het niet eens zijn met de financiering om 5 miljoen illegale immigranten een kans te geven. Dat was een wens die Obama (Democraat) er zelf doorheen heeft gedrukt. De Republikeinen willen pas de begroting voor het ministerie van Binnenlandse Veiligheid goedkeuren als Obama zijn immigratieplan terugdraait, maar de Democraten vertikken dat.