Nieuws/Financieel
858865
Financieel

FNV-leden stemmen in met sociaal plan Brink's

Een ruime meerderheid van de FNV-leden werkzaam bij Brink's heeft ingestemd met het sociaal plan dat de vakbonden vorige week overeenkwamen met de geldtransporteur. Dit maakte vakbond FNV maandag bekend.

Afgelopen vrijdag stemden ook de leden van vakbond CNV al in met het plan. Het verlies van Rabobank en SNS Bank als klanten leidt tot het verdwijnen van ruim 600 van de 1080 banen bij Brink's en de sluiting van de vestigingen in Arnhem, Rotterdam en Zwolle. Ook het hoofdkantoor in Houten zal vrijwel verdwijnen.

In het meest recente voorstel zijn de pensioenrechten voor alle medewerkers veiliggesteld. Ook spraken de bonden van aanzienlijk betere voorzieningen voor de mensen die hun baan verliezen en in de WW terechtkomen. De bonden hadden graag gewild dat overtollige werknemers bij andere geldtransporteurs worden ondergebracht, die het werk van Brink's overnemen. Maar deze partijen gaven geen gehoor.

Een uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam kan volgens de vakbond nog invloed hebben op het sociaal plan. De ondernemingsraad (or) van Brink's spande een zaak aan nadat het Amerikaanse moederbedrijf had besloten Brink's Nederland af te stoten zonder toestemming van de or en de vakbonden. „Als de uitspraak is dat het moederbedrijf destijds verkeerd heeft gehandeld en de situatie moet terugdraaien, dan heeft dit uiteraard gevolgen voor het sociaal plan”, zegt FNV-bestuurder Meindert Gorter.