Nieuws/Financieel
858871
Financieel

Bill Gross: Goede tijden zijn voorbij

Obligatiebelegger Bill Gross waarschuwt dat beleggers dit jaar flinke klappen kunnen krijgen. Volgens Gross, die de bijnaam ’obligatiekoning’ geniet, staan de prijzen van veel beleggingen onder druk nu de economische groei, ondanks de recordlage rente, maar niet van de grond komt.

Gross schrijf in een outlook van zijn nieuwe werkgever Janus Capital dat beleggers op zoek gaan naar alternatieven voor riskante beleggingen, meldt persbureau Bloomberg. "Wanneer het jaar voorbij is, staan er minnen voor het rendement van veel beleggingen. De goede tijden zijn voorbij."

Zes jaar na de financiële crisis zijn de leenkosten voor de grootste economieën ter wereld tot een dieptepunt gezakt, een teken dat beleggers er maar weinig vertrouwen in hebben dat die economieen weer gaan groeien.

Renteverhoging laat op zich wachten

Gross, die in september overstapte van Pimco naar Janus Capital, denkt dat de Federal Reserve de rente pas laat dit jaar zal verhogen. Als het al tot een rentestap komt. Vanwege de dalende olieprijzen en de duurdere dollar is de centrale bank beperkt in het verhogen van de leenkosten.

Hoewel het moeilijk is in te schatten wanneer een bullmarkt op zijn einde loopt, verwacht Gross de komende twaalf maanden een keerpunt. Hij raadt beleggingen van een hoge kwaliteit aan met een stabiele cash flow, zoals Amerikaanse staatsobligaties, bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit en aandelen van bedrijven met weinig schulden en veel dividend.