Nieuws/Financieel
858881
Financieel

Belegger blij met Griekenland

Het Damrak heeft een uitstekende dag achter de rug. Beleggers zijn blij dat het voorlopig niet tot een Grieks drama is gekomen. Onder meer ING en Ahold waren bij de hoofdfondsen in trek. Het echter vuurwerk deed zich voor bij kleinere fondsen, waaronder PostNL en Esperite.

De AEX-index sloot 1,1% hoger op 475,2 punten, de hoogste stand sinds juni 2008. De Midkap-index steeg 1,6% naar 715,5 punten.

De grote beurzen elders in Europa gingen minder hard omhoog. Parijs en Frankfurt klommen 0,7%.

Dat Griekenland vrijdagavond akkoord ging met een verlenging van het huidige hulpprogramma, zorgde voor enthousiasme bij beleggers. Volgens fondsbeheerder Maarten Geerdink van Petercam is de kans ook groot dat het bezuinigingsvoorstel waarmee het land later vandaag komt, wordt goedgekeurd. ,,Misschien zal er nog een beetje over onderhandeld worden, maar het is in het belang van allen om verder te gaan."

Hoewel Geerdink benadrukt dat er allereerst tijd is gekocht, acht hij de kans klein dat het uiteindelijk toch tot een Grexit komt. ,,Het is ook niet te hopen dat Griekenland de euro verlaat. De eventuele gevolgen voor Italië, Spanje en Portugal zijn namelijk moeilijk in te schatten."

De fondsmanager vindt de aantrekkende groei van de Europese economie evenwel veel belangrijker dan het onderhandelingsspel over Griekenland. ,,Het aanvankelijk broze herstel wint aan kracht, dankzij de lagere euro en de gedaalde olieprijs. Positief is bovendien dat de kredietverlening weer aantrekt."

Geerdink kijkt voorts met argusogen naar de verklaringen van Janet Yellen op dinsdag en woensdag voor het Amerikaanse Congres. ,,De Fed-voorzitter liet eerder weten geduld te betrachten bij het verhogen van de rente. Ze zal nu meer licht moeten laten schijnen wanneer het hier daadwerkelijk van gaat komen."

Oliefondsen glijden weg

Bij de hoofdfondsen eindigde ING met een plus van 2,5% op €12,93 aan kop, gesteund door het Griekse akkoord.

Supermarktketen Ahold steeg 2,2% naar €17,17, na een verhoging van het koersdoel tot €18 door de Belgische bank KBC.

Was- en voedingsmiddelenbedrijf Unilever volgde met een winst van 2% op €38,16.

Vastgoedfonds Klépierre klom 1,7% naar €45,43.

De oliegerelateerde bedrijven hadden het moeilijk, vooral door de verdere prijsdaling van het zwarte goud.

Bodemonderzoeker Fugro werd 3,8% minder waard op €19,26.

SBM Offshore zakte 3,7% naar €10,32, mede door verder opgelaaide zorgen over Petrobras. Volgens Moody's kan de redding van het Braziliaanse staatsoliebedrijf het land 5% van de nationale economie kosten. Het bedrijf is verwikkeld in een gigantisch omkoopschandaal, waar SBM Offshore ook bij betrokken is.

Gemalto ging 0,6% omlaag naar €69,53. De digitaal beveiliger maakt woensdag de resultaten bekend van het onderzoek naar een hack door de Amerikaanse en Britse geheime diensten.

Shell liet 0,1% liggen op €28,83, na een adviesverlaging naar 'neutraal' door de Amerikaanse sectorspecialist Howard Weil.

Winst voor PostNL

PostNL knalde 11,4% omhoog naar €3,90, na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers. De postbezorger toonde zich bovendien positief voor dit jaar.

Vastgoedfonds Eurocommercial steeg 4,5% naar €42,10 na een adviesverhoging van 'houden' naar 'kopen' door ING. Een positief rapport van Rabobank hielp bouwbedrijf BAM aan een winst van 3,5% op €3,97.

Smallcap Esperite knalde zonder concrete aanleiding 47% omhoog naar €2,75, na in de ochtend zelfs even ruim 70% hoger te hebben gestaan. De topman tast zelf ook in het duister. De stamcelbank kwam alleen met het bericht dat onderzoek wordt verricht naar een nieuwe behandeling van hersenverlamming. 

Bouwbedrijf Ballast Nedam volgde met een vooruitgang van 11,7% op €3,42.

Galapagos steeg 0,1% naar €19,56. Het biotechbedrijf verwacht medio april de resultaten te kunnen publiceren van een onderzoek naar de effectiviteit van een middel tegen reuma.

Het lokaal genoteerde biotechnologiebedrijf Pharming zakte 5,1% naar €0,36 na een afwaardering van kopen naar houden door KBC.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!