Nieuws/Financieel
858910
Financieel

Alibaba blokkeert verkoop 'giftig' speelgoed

Alibaba, China's grootste internetbedrijf, blokkeert op zijn website voor de Verenigde Staten verkoop van illegaal geproduceerd speelgoed. Dat Chinese speelgoed blijkt vaak vol giftige stoffen te zitten.

Die afspraak heeft topman Jack Ma van Alibaba deze week met de Amerikaanse toezichthouder voor consumentenproducten, CPSC, gemaakt.

Ze geldt als baanbrekend. Het is de eerste deal kwaliteitscontroles tussen een Chinees bedrijf en de VS. Chinese bedrijven noemden de ingrepen door de Amerikaanse autoriteiten tot nu toe beperking van hun export, en illegale bescherming van Amerikaanse producenten.

Naar Amerikaanse huishoudens

Het e-commercebedrijf met $25 miljard waarde na de grootste beursnotering ooit in de Verenigde Staten hoopt hiermee verder toegang te krijgen tot de Amerikaanse markt.

De autoriteiten hebben vijftien stukken speelgoed op de korrel die niet deugen, sommige onderdelen zijn slecht gemaakt en kunnen losschieten, anderen bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen en ouders.

Hard gevecht

Alibaba, dat in eigen land 80% van de online markt beheerst, voert een hard gevecht in de Amerikaanse markt met online reuzen Amazon en eBay.