Nieuws/Financieel
858929
Financieel

'Eco-band biedt nauwelijks voordeel'

Zogenoemde eco-autobanden bieden bijna geen voordelen ten opzichte van gewone zomerbanden, terwijl ze zich juist zouden moeten onderscheiden in onder meer zuiniger brandstofverbruik en minder geluid.

Dat stelt de ANWB op basis van de uitkomsten van zijn zomerbandentest. Die voert de vereniging jaarlijks uit in samenwerking met Europese autoclubs en consumentenorganisaties.

Minder grip op nat wegdek

Opvallend testresultaat is dat de grip op een nat wegdek van een eco-band minder is dat bij een normaal model van hetzelfde merk. Voordelen voor het milieu op het gebied van brandstof, geluid en slijtage zijn er nauwelijks, aldus de ANWB.

Niet onveilig

Het is niet zo dat eco-banden onveilig zijn, benadrukt een woordvoerder van de belangenvereniging. „Nergens worden grenzen overschreden. Het is meer het verschil tussen voldoende en goed.” Eco-banden zijn volgens hem ook niet per definitie duurder dan de gewone zomerbanden.

De ANWB testte normale banden en eco-banden van Michelin, Continental, Bridgestone en Hankook. De testexemplaren zijn anoniem gekocht op internet of bij bandenhandelaren. Dit om te garanderen dat dat deze banden identiek zijn aan de banden die de consument koopt.