Nieuws/Financieel
858962
Financieel

Maker kernreactoren voorziet fors verlies

Het Franse industrieconcern Areva, dat onder meer kernreactoren maakt, kampt nog altijd met grote verliezen. Het bedrijf eindigde vorig jaar al 500 miljoen euro in de min en verwacht dat het tekort dit boekjaar tien keer hoger zal uitvallen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Areva geeft als reden voor het financiële gat van 5 miljard euro onder meer de afschrijvingen op nucleaire projecten in Finland. Ook zette het bedrijf geld opzij om tegenvallers op te vangen vanwege ondermaatse prestaties op het gebied van hernieuwbare energie.

Areva dat begin maart de jaarcijfers presenteert, zal voor het vierde jaar op rij in de rode cijfers belanden. Het meldde in november al dat het zijn financiële doelstelling voor 2015 en 2016 loslaat, nu de vraag naar kernenergie tanende is. De totale schuld van Areva bedroeg destijds circa 7 miljard euro.

De Franse overheid, groot aandeelhouder van Arvea, overweegt het concern een financiële injectie te geven. Als onderdeel van de steun zou het bedrijf de samenwerking aan moeten gaan met energieleverancier EDF en nucleair onderzoeker CEA. Volgens de Franse minister van Energie Ségolène Royal is het nog te vroeg voor een precies antwoord. ,,We gaan alle opties onderzoeken", zo zei ze.