Nieuws/Financieel
858977
Financieel

Zonne-energie nog steeds interessant

Ik lees de laatste tijd flink wat rapporten over zonne-energie. De conclusies liegen er niet om: de zon zal de komende decennia de belangrijkste energiebron worden! Want door innovaties leveren zonnecellen steeds meer rendement op, waardoor zonne-energie steeds goedkoper wordt. In sommige gevallen nu al goedkoper dan energie opgewekt met fossiele brandstoffen.

Apple’s hoofdkantoor: alleen maar zonne-energie

De razendsnelle ontwikkelingen bij zonne-energie worden door steeds meer partijen gezien.

Het nieuwe, gigantische hoofdkantoor in Cupertino van ’s werelds meest bewonderde onderneming, Apple, gaat helemaal op zonne-energie draaien. Daarmee  is een investering gemoeid van $ 848 miljoen. Apple doet dat echt niet alleen omdat duurzaamheid goed valt bij veel mensen. Maar ook omdat zij natuurlijk weten dat zonne-energie simpelweg vaak al goedkoper is dan energie uit andere bronnen. Het is dus een rationeel besluit van Apple om nu die grote investering in zonne-energie te doen. Omdat ze weten dat ze de investering zullen terugverdienen.

 

McKinsey

 

Ook in het interessante rapport The disruptive potential of solar power van het Amerikaanse strategiekantoor McKinsey komt naar voren dat zonne-energie door voortdurende innovatie qua kosten steeds beter kan concurreren met conventionele energiebronnen. In sommige landen, mede afhankelijk ook van het aantal zonne-uren, heeft zonne-energie op dit moment al ‘Grid Parity’ bereikt. Dat houdt in dat de productiekosten van elektriciteit die is opgewekt met zonne-energie dan gelijk of minder zijn dan elektriciteit die via kolen of gas is opgewekt. Er is nu al sprake van Grid Parity in landen als de VS (sommige staten), China, Frankrijk en Zuid-Afrika. Op erg zonnige dagen komt in Duitsland meer dan twee derde van de totale elektriciteitsbehoefte uit duurzame bronnen zoals zonne-energie! En al in 2020 zal volgens McKinsey in veel meer landen zonne-energie goedkoper zijn dan energie die is opgewekt in kolen- en gascentrales. Dat betekent dat de groei van zonne-energie alleen nog maar zal versnellen.

 

Shell

Ook het Internationaal Energie Agentschap (IEA), dat regeringen adviseert over energievraagstukken, verwacht dat in 2050 zonne-energie een belangrijker energiebron zal zijn als het gaat om elektriciteitsopwekking dan fossiele energie, windenergie en kernenergie. Zelfs de topman van Shell, Ben van Beurden, zei recent dat zonne-energie de winnaar zal worden als je alle energiebronnen, ook de fossiele, op een rijtje zet.

Beleggen in zonne-energie

Slimme investeerders hebben al langer hun weg gevonden naar zonne-energiebedrijven. Bill Gates bijvoorbeeld. Hij investeert privé veel in zonne-energie ondernemingen! Beursgenoteerde zonne-energie bedrijven deden het ook prima op de beurs de afgelopen jaren. Ze hebben het gemiddeld de afgelopen jaren veel beter gedaan dan de brede MSCI World Index.  Gezien de verwachtingen blijft zonne-energie een trend die je in portefeuille moet hebben, vind ik.  

Hoeksteen

Beleggers kregen altijd met de ‘paplepel mee’ dat energieaandelen de hoeksteen van de beleggingsportefeuille dienen te zijn. Maar gezien de ontwikkelingen binnen de energiesector lijkt het mij raadzaam om dan deels die hoeksteen nu ook op te gaan bouwen met zonne-energie aandelen. Een interessant bedrijf is bijvoorbeeld de Amerikaanse producent van omvormers voor zonne-energie-installaties Enphase Energy. En Hanergy Thin Film Power, een Chinese producent van apparatuur voor de productie van zonnecellen, zeg maar het ASML van de zonne-energiebranche. Een advies dat ik wel wil geven is dat dan een brede selectie van zonne-energie aandelen verstandig is.  

 

Robert Schuckink Kool is directeur van Trend Invest.

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door de heer Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

 

Trend Invest belegt met selecties van aandelen en andere financiële instrumenten gebaseerd op een idee of een trend. Bijvoorbeeld zonne-energie, biotech, online shopping en cybersecurity. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.