Nieuws/Financieel
858988
Financieel

Fikse groei financiering 'buiten de bank om'

Ondernemers op zoek naar kapitaal zoeken hun heil steeds vaker buiten de bank, bijvoorbeeld in de 'crowd'. De markt voor alternatieve financieringen groeide in Europa met liefst 144% tot ruim €2,9 miljard.

Dat blijkt maandag uit een uitgebreid onderzoek van onder meer de Universiteit van Cambridge. Voorbeelden van 'alternatieve financiering' zijn onder meer crowdfunding en kredietunies.

Groot-Brittannië

De onderzoekers stellen dat de groei er nog niet uit is. Zij voorspellen dat de Europese markt eind dit jaar €7 miljard zal beslaan.

In Groot-Brittannië is de markt voor financiering buiten de bank om al het verst ontwikkeld. Daar gaat er ruim €2,3 miljard in om. In Frankrijk gaat het om €154 miljoen, in Duitsland €140 miljoen.

Onderling lenen

Nederland staat op de vijfde plek in het onderzoek met €78 miljoen aan alternatieve financiering. In 2013 was dat nog €46 miljoen.

Veruit het grootste deel van de alternatieve financieringen in ons land bestaat uit leningen tussen ondernemers onderling: €35,3 miljoen. Crowdfunding is met in totaal circa €8 miljoen nog een stuk kleiner.

DFT besteedt regelmatig aandacht aan opmerkelijke crowdfundingprojecten, maar geeft daarmee geen investeringsadvies af.