Nieuws/Financieel
858990
Financieel

'Welkomstbonus' voor nieuwe Sanofi-baas

De nieuwe topman van de Franse farmaciereus Sanofi is bijzonder welkom bij zijn nieuwe werkgever. Als een soort 'tekenbonus' vangt Olivier Brandicourt €2 miljoen als hij begint in april.

En mocht hij januari volgend jaar nog steeds in functie zijn, komt daar nog eens €2 miljoen bij.

Compensatie

De 'gouden welkomsthanddruk' komt bovenop het salaris van Brandicourt, dat maximaal €4,2 gaat bedragen. Daarnaast krijgt de Fransman nog een aardig pakket aan Sanofi-aandelen en -opties uitgekeerd.

Volgens Sanofi is de welkomstbonus deels een compensatie voor Brandicourt, die nu vroegtijdig vertrekt bij zijn vorige werkgever en daardoor 'voordelen misloopt'. Brandicourt komt over van het Duitse concern Bayer, waar hij de farmaceutische divisie leidde.

Onevenredig

Het beloningspakket van Brandicourt valt niet zo best in Frankrijk. "Onbegrijpelijk", mopperde de Franse minister van Landbouw namens de regering tegenover radiozender RTL.

"Deze mensen, die nog nauwelijk de teugels in handen hebben gekregen - en dus nog geen enkel risico hebben genomen - krijgen toch al een onevenredig groot pakket."

Sanofi zit al sinds eind oktober vorig jaar zonder topman. Toen werd Chris Viehbacher de laan uitgestuurd. Die had zich onmogelijk gemaakt, onder meer door banen te schrappen in Frankrijk.