Nieuws/Financieel
858995
Financieel

Valeant neemt Salix over

De Canadese farmaceut Valeant neemt voor 14,5 miljard dollar (12,7 miljard euro) zijn Amerikaanse branchegenoot Salix Pharmaceuticals over. Dat maakten beide bedrijven bekend.

Bronnen meldden eerder al dat de transactie er aan zat te komen. De overname wordt geheel in contanten afgerond. Salix is de Amerikaanse samenwerkingspartner van het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming.

Pharming en Salix werken samen aan het uitbrengen van Ruconest op de Amerikaanse markt. Topman Sijmen de Vries denkt niet dat er door de overname van het partnerbedrijf veel zal veranderen. ,,Valeant heeft heel duidelijk gemaakt dat er aan de specialistische verkoopteams, zoals voor Ruconest, niks veranderd. We hebben een contract, daarop wordt gewoon doorgewerkt'', zo gaf hij aan.

Geruchten

De Vries liet ook weten veel potentie te zien in Valeant zelf. ,,Het is een grote onderneming, dat heeft voor ons ook mogelijk positieve effecten in de toekomst.''

Met de deal is een einde gekomen aan de geruchten rond Salix. Vorig jaar werden Botox-maker Allergan en farmaceut Actavis als mogelijke kopers gemeld. Ook het Ierse Shire zou belangstelling hebben gehad in de onderneming.