Nieuws/Financieel
859050
Financieel

'Delta Lloyd mist solvabiliteitsdoel'

Delta Lloyd heeft in 2014 zijn eigen doel voor de solvabiliteit niet gehaald. Dat stelt analist Matthias De Wit van KBC Securities in een vooruitblik op de jaarcijfers die de verzekeraar dinsdag voorbeurs presenteert.

Delta Lloyd hield bij de publicatie van de derdekwartaalresultaten nog vast aan de voorspelling dat de zogeheten IGD-ratio aan het einde van het jaar hoger zou zijn dan 200 procent. In het derde kwartaal zakte die maatstaf voor de solvabiliteit naar 196 procent, voornamelijk door de lage rente.

De Wit verwacht voor het vierde kwartaal een verdere afname met 5 procentpunt en wees erop dat de algemene verwachting uitgaat van een daling met 11 procentpunt. De daling komt volgens De Wit door de aanhoudend lage rente en door een verandering van de waardering van de hypotheekportefeuille van Delta Lloyd.

Geschil DNB

Volgens de analist houdt Delta Lloyd mogelijk wel vast aan het voornemen om de premie op het stockdividend te verlagen van 4 naar 2 procent. Dat zou het aantrekkelijker maken om te kiezen voor een uitkering in contanten.

Door persbureau Bloomberg gepolste analisten voorspellen in doorsnee dat de winst van Delta Lloyd vorig jaar met ruim 8 procent is gedaald, tot 390 miljoen euro.

Delta Lloyd kwam eind vorig jaar in opspraak door een geschil met De Nederlandsche Bank. Die legde de verzekeraar een boete op, omdat het bedrijf misbruik zou hebben gemaakt van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente. De centrale bank eist ook het vertrek van financieel directeur Emiel Roozen, uiterlijk begin 2016. De toezichthouder vindt Roozen niet langer geschikt voor zijn functie.