Nieuws/Financieel
859073
Financieel

Grieken komen maandag met hervormingsplannen

De Griekse regering stuurt de andere eurolanden maandag zoals beloofd een overzicht van de hervormingen die ervoor moeten zorgen dat de noodleningen aan Griekenland kunnen worden verlengd. Dat zei een woordvoerder van de regering maandag op de Griekse televisie.

De ministers van Financiën van de eurolanden besloten vrijdag het steunprogramma voor de Grieken met vier maanden te verlengen, onder de voorwaarde dat Griekenland uiterlijk maandag laat weten met welke hervormingen het land aan de eisen voor de leningen denkt te kunnen voldoen. De experts van de Europese Commissie, het IMF en de ECB zullen die voorstellen beoordelen.

Griekse media meldden zondag dat de lijst met voorstellen al was ingestuurd. Dat is volgens de woordvoerder niet het geval.

Plan B

Als de toezichthouders de voorstellen niet goedkeuren, dan komen de ministers van Financiën (de eurogroep) dinsdag weer bijeen. Zonder overeenstemming loopt het huidige steunprogramma voor Griekenland zaterdag om middernacht af. Griekenland dreigt dan op korte termijn in financiële problemen te komen, zeker omdat Grieken de afgelopen weken miljarden van hun bankrekeningen hebben afgehaald en naar het buitenland hebben gesluisd.

Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) liet maandag op de Franse radio weten dat er geen 'plan B' is voor de Grieken. De Europese Commissie heeft volgens hem geen plannen klaarliggen voor het geval Griekenland de eurozone zou verlaten. ,,Ik weiger ook om toestemming te verlenen aan elk onderzoek daarnaar'', aldus de Fransman.