Nieuws/Financieel
859099
Financieel

'PostNL boekt goede resultaten'

PostNL heeft in 2014 goede resultaten geboekt. De hervatting van de uitbetaling van dividend in 2016 lijkt echter nog altijd een brug te ver. Dat concludeerden analisten van diverse banken maandag eensgezind.

PostNL boekte vorig jaar een onderliggend cash operationeel resultaat van 293 miljoen euro. Daarmee voldeed het bedrijf aan de verwachting van Kepler Cheuvreux en werd de consensus in de markt licht overtroffen. De verbetering werd gedragen door alle activiteiten.

Het postbedrijf scherpte de verwachting voor 2015 aan, tot een resultaat van 280 à 320 miljoen euro. Hier rekent Kepler op 289 miljoen euro, de Belgische bank KBC mikt op de bovenkant van de bandbreedte. Analist André Mulder wees er daarbij wees erop dat de besparingen dit jaar afnemen en richting nul gaan in 2017. Er is dus duidelijk behoefte aan nieuwe besparingsplannen om de aanhoudende krimp van de postmarkt te bestrijden, concludeerde hij.

Koopadvies

Volgens Rabobank liet PostNL nog duidelijker dan bij de resultaten van het derde kwartaal weten de hervatting van dividend niet in eigen hand te hebben. PostNL houdt vast aan het streven om in 2016 weer dividend te betalen. Daarvoor is het bedrijf echter ook afhankelijk van de rente en de waarde van zijn aandelen TNT. In ieder geval één van de twee moet omhoog om het bedrijf in staat te stellen weer geld uit te keren aan de eigen aandeelhouders.

ING en KBC noemden de resultaten van PostNL in het vierde kwartaal sterk. Ook volgens ING blijft het doel om in 2016 weer dividend uit te keren echter ambitieus.

Rabo en ING handhaafden hun koopadvies voor het aandeel PostNL,dat bij Kepler juist op reduce staat en volgens KNC dient te worden aangehouden. De jaarcijfers van het bedrijf werden positief ontvangen op het Damrak. PostNL stond na bijna een uur handel ruim 9 procent in de plus op 3,83 euro.