Nieuws/Financieel
859123
Financieel

‘Beurzen hoger na Griekse deal’

De aandelenbeurs in Amsterdam begint maandag naar verwachting positief aan de laatste week van februari. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen hoger openen. Door het schuldenakkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden gaat de aandacht deze week weer vooral uit naar de jaarcijfers van de bedrijven.

,,We lijken een flink positief begin van de handel te krijgen. De markt is opgelucht dat het Griekse schuldendrama voorlopig weer is afgelopen en wil verder omhoog. De ECB pompt de komende maanden zoveel geld in de economie en dat legt een stevige bodem onder de markt. Voor de rest gaat de aandacht deze week uit naar Fed-voorzitter Janet Yellen die verklaringen zal afleggen voor het Amerikaanse Congres", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De Griekse regering heeft zondag een voorlopige lijst met hervormingsmaatregelen aan de internationale schuldeisers gestuurd. De lijst is onderdeel van de overeenkomst die vrijdag werd bereikt over een verlenging van het noodprogramma voor Griekenland met vier maanden. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten de lijst goedkeuren.

PostNL

In Amsterdam opende PostNL maandag de boeken. De postbezorger heeft mede dankzij het groeiende pakketvervoer zijn resultaten vorig kwartaal weten te verbeteren. Het bedrijf verwacht dat die groei dit jaar doorzet en daarmee opnieuw de verdere krimp van de postmarkt kan compenseren.

Later in de week brengen onder meer Delta Lloyd, Ahold, Heijmans, Reed Elsevier, Brunel, Fugro, Vopak en USG People de resultaten naar buiten. Gemalto maakt woensdag resultaten bekend van zijn onderzoek naar de vermeende inbraak van Amerikaanse en Britse geheime diensten bij het digitale beveiligingsbedrijf.

Griekse deal

Op de beurzen in het Verre Oosten werd de Griekse deal maandag positief ontvangen. In Tokio sloot de Nikkei 0,7 procent hoger. De financiële markten in China, Taiwan en Vietnam waren nog gesloten vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar.

Beleggers op de Amerikaanse effectenbeurzen konden vrijdag al reageren op het Griekse akkoord en stuurden de Dow-Jonesindex en de S&P 500 naar nieuwe records. De Dow eindigde 0,9 procent hoger op 18.140,44 punten. De S&P noteerde 0,6 procent in de plus op 2110,30 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent naar 4955,96 punten.

AEX

De Europese aandelenbeurzen waren vrijdag nog in afwachting van de uitkomsten van de Griekse onderhandelingen en gingen verdeeld het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam eindigde vrijwel onveranderd op 469,85 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 704,33 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stonden 0,4 procent hoger. Parijs verloor 0,1 procent en de beurs in Athene daalde 0,3 procent.

De euro noteerde maandag voor opening van de aandelenbeurzen vrijwel ongewijzigd op 1,1358 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 50,64 dollar. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 60,20 dollar per vat.