Nieuws/Financieel
859124
Financieel

Griekse overgave stimuleert euro

De afgelopen handelsweek op de valutamarkten verliep uitzonderlijk rustig. De heftige krantenkoppen rondom de onderhandelingen tussen de Griekse overheid en haar schuldeisers hadden per saldo weinig impact op de euro en de valutamarkten in het algemeen. De euro kon de hele week maar een koerswinst van minder dan 1% ten opzichte van de belangrijkste andere valuta behalen en eindigde week uiteindelijk in feite onveranderd.

Uiteindelijk wisten Griekenland en de trojka (herdoopt tot ”de instituten”) een voorlopig akkoord te bereiken. Ondanks de constante stroom voorstellen, ultimatums en intrekkingen behielden de markten hun kalmte. De Latijns-Amerikaanse valuta vormden daarop een uitzondering, deze hadden te lijden onder verkopen door beleggers.

Zenuwslopend

De zenuwslopende onderhandelingen met Griekenland trokken afgelopen week de volle aandacht van strategen en beleidsmakers, maar zoals ik hierboven al stelde, de valutamarkten namen het allemaal wat rustiger op. Na het mislukken van de Eurotop op maandag, gaf Griekenland zich donderdag over en vroeg om verlenging van het bestaande programma. Duitsland stelde zich keihard op en wees het verzoek af. Deze weigering was nogal ongepast, vervat in een eenzijdig communiqués en zonder de Eurogroep daarbij de consulteren. Op deze manier maakte de Duitse minister van Financiën duidelijk wie het uiteindelijk binnen de Eurozone voor het zeggen heeft.

Volledige capitulatie

Uiteindelijk tekende Griekenland vrijdag voor een op het oog complete capitulatie. De Grieken vreesden voor een versnelde bankenrun, terwijl de ECB niet erg willig was om meer liquiditeitssteun te verstrekken zonder een overeenkomst.  Het enige alternatief dat overbleef dan het accepteren van de Duitse voorwaarden was het zetten van de eerste stap om de Eurozone te verlaten.

Hoewel de Griekse regering nog gedetailleerde hervormingsvoorstellen moet indienen, moeten deze goedgekeurd worden door de Eurogroep en de trojka. De enige concessie die de Grieken hebben weten af te dwingen is de erkenning van de kant van de trojka dat de haalbaarheid van de begrotingsoverschotten voor 2015 een illusie is (maar dat is alle jaren al het geval geweest).

Op de goede weg

Afgezien van het Griekse drama was er positief verrassend macro-economisch nieuws. De zo belangrijke PMI graadmeters van de stemming in het bedrijfsleven steeg in januari opnieuw met een fors 53,5 niveau voor de samengestelde index. Daarnaast stegen alle andere componenten eveneens (orderontvangst, de inkoop- en verkoopprijzen). Het lijkt er op dat de economie in de Eurozone goed op weg is om de bescheiden 1,2% groei van het laatste kwartaal 2014 te gaan verbeteren. Wij denken dat de combinatie van het verbeterende macro-economische plaatje gecombineerd met de in – ieder geval tijdelijke – oplossing van het Griekse probleem de komende dagen heel goed zou kunnen zorgen voor een stimulans voor de gemeenschappelijke munt.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate  voorspellers van de marktbewegingen.