Nieuws/Financieel
860249
Financieel

IBM blijft achter

Naast de oliefondsen Chevron en Exxon was IBM in 2014 een opvallende achterblijver in de Dow Jones-index. Jarenlang was 'Big Blue' de lieveling op de beurs en ook Warren Buffett bezit een grote positie in de automatiseerder.

IBM is een van de grootste Amerikaanse bedrijven. Historisch gezien vooral bekend om zijn massieve computers met centrale mainframe en in de jaren tachtig vanwege de introductie van de personal computer. De laatste jaren verschoof de focus meer van hardware naar diensten. Maar in oktober 2014 reageerden beleggers zwaar teleurgesteld op de gepresenteerde cijfers.

Hierdoor kwam IBM in de onderste regionen van het 2014 Dow Jones-index stijgers/dalers lijstje terecht:

 

Opvallend is dat ict-bedrijven Intel, Cisco en Microsoft op respectievelijk plaats 1, 5 en 7 staan. Wat doen zij in de ogen van beleggers beter dan IBM? Het antwoord hierop is: cloud computing. De 'cloud' (wolk) is een gedecentraliseerde architectuur van computers en diensten waarbij de gebruiker geen idee meer heeft waar zijn data precies staat.

De gebruiker hoeft dit ook niet te weten, zolang hij via internet maar de beschikking heeft over zijn applicaties en data waar hij maar wil. Dit is dus eigenlijk het tegenovergestelde van de centrale-mainframe-architectuur.

Voordeel van de cloud is dat de gebruiker niet meer verantwoordelijk is voor onderhoud van computers en infrastructuur, én makkelijk kan uitbreiden en inkrimpen.

Er zijn ook kanttekeningen te plaatsen bij cloud computing. Denk maar eens aan de beveiliging van gedecentraliseerde datacentra.  En aanvallen op de cloud van cyberterroristen en criminelen via internet.

Intel en Cisco zijn belangrijke spelers op de markt voor cloud computing. Intel levert speciale processoren voor computers in de datacentra die steeds krachtiger worden, maar tegelijk minder energie mogen gaan gebruiken en minder warmte produceren.

Cisco is gespecialiseerd in computers die al het netwerkverkeer in goede banen leiden en analyseren op bedreigingen. Met name beveiliging is een 'hot issue' dat met de opkomst van cyberterrorisme steeds belangrijker wordt.

Ook Microsoft zet met zijn product 'Office 365' vol in op cloud computing. Het fonds dat jarenlang rond de $25 noteerde is sinds het vertrek van de 'oldtimer ceo' Steve Ballmer bezig met een opmerkelijke opmars.

    

 

Het was waarschijnlijk het winstgevende 'old-school' businessmodel van mainframe computing en bijbehorende diensten die Warren Buffett zo aanspraken in IBM. Maar beleggers vrezen dat Big Blue te weinig inzet op cloud computing en de boot dreigt te missen.

Op ceo Virginia Rometty rust nu de  zware taak te laten zien dat cloud computing zowel robuust, veilig als winstgevend kan zijn.

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV.