Nieuws/Financieel
860553
Financieel

Overleg met Grieken weer mislukt

Griekenland koerst steeds harder op een exit uit de eurozone aan nu de belangrijke Eurogroep-vergadering tussen Griekenland en de andere EU-landen gisteravond op een nieuwe mislukking is uitgelopen.

Al na vier uur klapte de belangrijke vergadering gisteren zonder enig resultaat uit elkaar. Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem bevestigde na afloop dat er geen enkele vooruitgang was geboekt. ,,Het is nu aan de Grieken om een nieuwe stap te zetten".

 

 

 

Absurd

Partijen stonden vanaf het begin van de vergadering lijnrecht tegenover elkaar, nadat de Grieken een ontwerptekst van Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem als 'absurd' en 'onacceptabel' heb bestempeld.

De eurolanden hielden onder aanvoering van het zeer kritische Duitsland echter voet bij stuk en eisten dat de Grieken zich aan eerder gemaakte afspraken zouden houden. Hooguit zou er extra tijd kunnen worden gegeven om de tekst van de overeenkomst opnieuw vast te stellen.

 

 

 

De Griekse minister Varoufakis wil daar echter van af. Ook Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en de Duitse minister van Financiën Schauble hadden voorafgaand aan de vergadering weinig hoop een concrete vooruitgang.

 

 

 

Door de patstelling koerst het land steeds sneller op een afscheid van de euro aan. Partijen hebben nog tot 28 februari de tijd om dit te voorkomen, omdat de eerder gemaakte afspraken dan verlengd moeten worden. Mogelijk moeten de regeringsleiders er aan te pas komen om de nieuwe Griekse premier Tsipras daar alsnog toe te vermurwen.

Kort nadat duidelijk werd dat de besprekingen in Brussel op niets waren uitgelopen zakte ook de euro weg ten opzichte van de dollar. Binnen enkele minuten tijd door de munt daarbij onder 1,135 dollar voor een euro.