Nieuws/Financieel
860891
Financieel

Varoufakis: oplossing is enige plan

Een oplossing voor de impasse over de Griekse schuldenkwestie is mogelijk. Dat stelde de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis maandagavond na afloop van mislukt overleg met de eurogroep over het steunpakket. „Wij zijn de komende dagen bereid om te werken aan een compromis.”

Het werken aan een oplossing is het enige plan, er is geen plan B, zei Varoufakis. „Dat is de enige oplossing.” Hij herhaalde wel dat Griekenland af wil van het huidige programma.

„Ik heb geen twijfel dat Europa de komende 48 uur de woorden kan vinden die nodig zijn zodat Griekenland een verlenging van het programma kan aanvragen en dat we kunnen werken aan een nieuw contract dat goed is voor Griekenland en Europa”, zei Varoufakis.

Er lag volgens de Griekse minister al een tekst klaar waar hij wel mee wilde instemmen. Die tekst had Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële zaken) opgesteld. Daarin werd volgens Varoufakis gesproken over een overbruggingsperiode, terwijl er onderhandeld werd over een nieuw plan voor groei en welzijn van Griekenland. „Dat was een tekst die ik prima kon ondertekenen.”

Maar het was eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem die die tekst terugtrok en een nieuwe tekst op tafel legde, aldus Varoufakis. De tekst die toen op tafel lag, was voor hem onacceptabel. Hij onderstreepte dat de huidige regering gekozen werd op de verkiezingsbelofte het huidige steunprogramma te beëindigen. „Dit programma is onderdeel van het probleem, niet de oplossing.”