Nieuws/Financieel
860902
Financieel

Eurogroep zet in op verlenging steunprogramma

De eurogroep blijft vasthouden aan een verlenging van het huidige steunprogramma voor Griekenland. Dat maakte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maandagavond duidelijk na afloop van overleg in Brussel tussen alle ministers van Financiën van de eurolanden. Dat overleg eindigde veel vroeger dan gedacht, zonder akkoord over de Griekse schuldenkwestie.

Volgens Dijsselbloem kunnen er binnen het huidige programma aanpassingen plaatsvinden die de Grieken graag willen. Maar Griekenland zou niet op eigen houtje eerder gemaakte hervormingen en bezuinigingen mogen terugdraaien zonder toestemming van de geldschieters. „Wij zijn bereid verder te praten met de Grieken. Het is nu aan hen om te besluiten wat ze willen.”

De nieuwe Griekse regering won de jongste verkiezingen met de belofte een einde te maken aan het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid. Athene wil af van het huidige programma en heeft dan ook een verlenging steeds afgewezen.

Haast

Het huidige programma loopt aan het einde van de maand af en dus is haast geboden. Zeker omdat een verlenging nog voorgelegd moet worden aan een aantal parlementen. Dijsselbloem had het over „ongeveer een week de tijd, niet meer”.

Griekenland komt financieel in de moeilijkheden zonder (aanvullende) steun. Het is nu aan de Grieken om te besluiten of ze een verlenging willen.

Athene spreekt steeds over een overbruggingsovereenkomst en wil totaal niet praten over het huidige programma. Volgens Dijsselbloem lijkt de wens van Athene voor een brugovereenkomst „zeer sterk” op een verlenging. „Een verlenging heeft mijn voorkeur. Het biedt ons en de Grieken meer tijd om te praten over wat er daarna moet komen. Dat kost gewoon meer tijd.”

Niet ter discussie

Dijsselbloem onderstreepte dat het lidmaatschap van Griekenland van de eurolanden niet ter discussie staat. Als Athene inderdaad geen verlenging wil, dan raken ze wel de bescherming van het programma kwijt en staan ze er alleen voor. Dat hoeft niet direct tot problemen te leiden, aldus de minister.

Wil Griekenland eventueel alsnog steun, dan zullen daar voorwaarden aan zijn gekoppeld. „Voor iedereen geldt: afspraak is afspraak. Dit is geen dwingelandij uit Brussel. Financiële steun gaat altijd gepaard met voorwaarden.”