Nieuws/Financieel
860938
Financieel

Tikje terug door Griekse sores

Beleggers grepen de onzekerheid rond de onderhandelingen over Griekenland vandaag aan om winst te nemen. Vooral TNT Express en enkele defensieve fondsen hadden het zwaar. Altice en ArcelorMittal waren juist in trek.

De AEX-index sloot 0,5% lager op 462,8 punten. Afgelopen vrijdag sloot de hoofdgraadmeter nog op het hoogste niveau sinds juni 2008. De Midkap-index deed het beter en  pluste 0,7% op 695,9 punten.

Elders in Europa bleven de beurzen ook dicht bij huis. Frankfurt en Parijs zakten 0,4% respectievelijk 0,2%.

De handel in Europa was dun, ook al omdat Wall Street dicht blijft vanwege de viering van President’s Day.

Handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank benadrukt dat de om twee uur gestarte bijeenkomst van de Eurogroep vrijwel het enige is waar beleggers vandaag naar kijken. ,,Hopelijk komen de ministers van Financiën vanavond of morgen tot een akkoord over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem, maar ik heb er een hard hoofd in."

Ook beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger is niet erg hoopvol. ,,Voorlopig blijft het vermoedelijk bij touwtrekken. Uiteindelijk komt er wel een compromis dat alle partijen aan het thuisfront kunnen verkopen, maar dat zie ik deze week nog niet gebeuren."

Volgens Zwanenburg is een versoepeling van de voorwaarden van de Griekse schulden onvermijdelijk. ,,Tot afboekingen zie ik het echter niet komen. Griekenland zal op zijn beurt de economie drastisch moeten hervormen."

De beleggingsstrateeg ziet voor vandaag nog wel enkele lichtpuntjes. ,,Het is positief dat het bestand in Oekraïne redelijk stand houdt. Bovendien heeft de Bundesbank zijn verwachtingen voor de Duitse economie verhoogd. Verwonderlijk is dit overigens niet, gezien de lage euro, olieprijs en rente."

Belegger blij met Altice

Bij de hoofdfondsen eindigde TNT Express met een min van 2,3% op €5,94 onderaan. Vooruitlopend op de morgen te presenteren jaarcijfers verlaagde de Amerikaanse bank Morgan Stanley zijn taxaties voor de pakjesbezorger.

Was- en voedingsmiddelenproducent Unilever verloor 1,7% op €36,42. Heineken raakte 1,1% kwijt op €64,97. Het nieuws dat een consortium zijn oog zou hebben laten vallen op branchegenoot SAB Miller had weinig impact.

Informatieleverancier Wolters Kluwer zakte door winstnemingen 1% naar €21,94.

OCI leverde 0,6% in op €30,86. Het bedrijf meldde dat de eerder aangekondigde afsplitsing van de bouwdivisie op 7 maart plaatsvindt.

ArcelorMittal eindigde met een plus van 2,8% op €9,84 aan kop. Rabobank zag in de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers reden om de koopaanbeveling te handhaven. Ook Jongbloed toont zich positief over het staalconcern, zeker nu er goede voortgang met de schuldenreductie wordt gemaakt.

Altice  steeg 2,7% naar €80,13. De kabelmaatschappij werkt naar verluidt aan de overname van het Franse telecombedrijf Bouygues.

De dienstverleners aan de olie-industrie deden het eveneens goed, gesteund door een positief sectorrapport van Morgan Stanley. Bodemonderzoeker Fugro en SBM Offshore klommen 1,3% naar € 17,52 respectievelijk 1,2% naar €9,95.

BAM stoomt door

Midkapper BAM eindigde 5,5% hoger op €3,56. Vooruitlopend op de donderdag te publiceren jaarcijfers verhoogde Rabobank het koersdoel naar €4,15 onder handhaving van het koopadvies.

Het in de afgelopen maanden sterk achtergebleven Air France KLM steeg 3,3% naar €7,41. De luchtvaartmaatschappij heeft in de VS voor bijna $40 miljoen geschikt in een zaak over verboden prijsafspraken.

Na twee topdagen op de beurs won staalproducent Aperam nog eens 2,4% op €30,53.

Medisch toeleverancier Fagron sloot 1,7% lager op €34,40.

Smallcap DPA knalde 9,7% omhoog naar €1,84, op het bericht dat de detacheerder zijn 20%-belang in ICT Automatisering heeft verkocht.

Galapagos kon 1,8% bijschrijven op €19,71. Het biotechnologiefonds heeft met succes een middel tegen longziekten getest.

Volg komende donderdag het DFT Online Seminar met beleggingstips.