Nieuws/Financieel
860980
Financieel

Hoe hoog wordt uw naheffing?  

Na de ophef over de naheffing uit Europa, stond de afgelopen week het woord naheffing opnieuw centraal in de media. Miljoenen Nederlanders krijgen een naheffing van de Belastingdienst. Politici schreeuwden om het hardst dat ze hier heel boos over waren. Het leverde mooie plaatjes en stevige krantenkoppen op, maar twee belangrijke vragen werden niet beantwoord: wat betekent dit voor mij? En wat kan ik doen? Hier leest u de antwoorden.

Wat is er aan de hand?U herinnert zich misschien dat er vorig jaar heel lang gepraat is over de Rijksbegroting voor 2014. De VVD en de PvdA onderhandelden met D66, ChristenUnie en SGP. Pas in oktober kwam er een akkoord. In dat akkoord zaten ook afspraken over nieuwe belastingregels. Omdat het al zo laat in het jaar was, kon een deel van deze regels niet op tijd in de systemen van de Belastingdienst worden verwerkt.Dit zorgde er weer voor dat werkgevers niet de juiste bedragen konden inhouden van uw brutoloon. Als u een voorlopige aanslag heeft gekregen, klopt die waarschijnlijk dan ook niet.

Wat betekent dit voor u?De belangrijkste wijziging die niet op tijd is verwerkt heeft te maken met de heffingskortingen. Heffingskortingen zorgen ervoor dat u minder belasting betaalt. Vanaf dit jaar is een aantal zaken veranderd. Of u hier ook mee te maken krijgt,  hangt vooral af van uw inkomen en of u een eigen huis of auto van de zaak heeft. Hier kunt u uitrekenen hoe hoog uw heffingskortingen dit jaar zijn. U ziet dan hoe groot de tegenvaller in maart voor u ongeveer is.

Als u meer verdient dan € 56.531 bruto per jaar en u een hypotheek heeft,  moet u er nog een paar tientjes bij optellen. Ook als u inkomen in box 1 heeft, kan de naheffing wat hoger uitvallen.Wat kunt u doen?Het beste wat u kunt doen, is voorkomen dat u in maart verrast wordt als u uw belastingaangifte invult. Veel mensen zullen in juni een bedrag moeten terugbetalen aan de Belastingdienst. Ik kan mij voorstellen dat u daar boos over bent. Dat is ook terecht.Toch zal dit de situatie niet veranderen. Geen leuke boodschap. Ik hoop dat u het mij niet kwalijk neemt. U heeft nog acht maanden voordat u de naheffing moet betalen. Als u dit bedrag niet in één keer kunt opbrengen, is het verstandig om nu alvast een bedrag per maand opzij te zetten.

Kunt u de naheffing echt niet betalen? Dan kunt u misschien een betalingsregeling treffen met de Belastingdienst. Kijk hier welke voorwaarden daarvoor gelden en hoe u dit aanvraagt.