Nieuws/Financieel
860981
Financieel

Laat nabestaanden goed achter

Het was een bizarre week. Binnen twee dagen overleden zowel mijn nicht als mijn oom. Allebei waren ze al enige tijd ziek, en het leek wel alsof ze met elkaar hadden afgesproken om vlak na elkaar uit het leven te stappen.

Het was ook een week met dubbele gevoelens. Aan de ene kant is er verdriet, vooral om de nabestaanden: mijn oom en tante, mijn twee neven en nichten. Aan de andere kant is het ook fijn om weer eens met de familie bij elkaar te zijn. Het maakt ook maar weer eens duidelijk dat je er nu van moet genieten, en dingen moet doen die de moeite waard zijn. YOLO noemen mijn kinderen dat: you only live once.En deze droevige gebeurtenissen  stemde mij tot nadenken. Wat als mij iets overkomt? Wat is er dan geregeld voor mijn kinderen? En hoe zit dat met mijn huis?

Ik heb afgelopen weekend maar eens wat dingen uitgezocht. Als ik kom te overlijden, krijgen mijn kinderen wezenpensioen van mijn pensioenfonds ABP. En bij mijn huis heb ik een overlijdensrisicoverzekering. Daardoor kunnen mijn kinderen beschikken over het huis, zonder dat ze met een grote hypotheekschuld opgezadeld worden.

ErfenisAl met al heb ik het vrij goed geregeld. Ik weet alleen niet precies hoe het zit totdat mijn kinderen 18 jaar zijn. Wie waakt er dan over de erfenis? Dat ga ik deze week maar eens navragen bij een notaris. Ik laat u weten wat daar uitkomt.Als u een partner heeft, moet u even goed kijken wat er voor hem of haar geregeld is, als u overlijdt. Als u in loondienst bent, bouwt u meestal nabestaandenpensioen op. Dat betekent dat uw partner na uw dood maandelijks een bedrag van uw pensioenfonds of verzekeraar krijgt..Het is goed om voor uzelf twee vragen te beantwoorden. Een: weet het pensioenfonds dat ik een partner heb? Als u getrouwd  bent, gaat dit vanzelf. Als u samenwoont, moet uw partner aanmelden bij uw pensioenfonds.

NabestaandenpensioenDe tweede vraag is of het nabestaandenpensioen voldoende is. Kan uw partner hiervan rondkomen? En kan hij of zij in het huis blijven wonen? Als het antwoord op een van deze vragen "nee" is, dan is het verstandig om iets extra's te regelen. Bijvoorbeeld door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Laat u hierbij goed adviseren.Om het cirkeltje rond te maken: heeft u het goed voor elkaar? Als u iets overkomt, wilt u dat u het goed geregeld is voor uw nabestaanden. Als u het nu goed regeld, kunt u uw tijd en energie weer besteden aan dingen die echt de moeite waard zijn: YOLO!