Nieuws/Financieel
860985
Financieel

Vreemdgaan loont

Rond deze tijd krijgt u van uw zorgverzekeraar de premie voor 2015 te horen. Goed moment om te kijken of het gunstig is om over te stappen. Dat kan flink wat geld schelen. En als u toch bezig bent, kijk dan ook meteen even naar uw andere verzekeringen. Dan bent u daar ook meteen van af.

Per 1 januari verandert er weer het nodige aan de zorgverzekering. De premie voor de basisverzekering is zoals verwacht omhooggegaan. Maar de stijging verschilt nogal per verzekeraar. Het verplichte eigen risico stijgt van € 360 naar € 375. Maar als u nooit ziektekosten heeft, kunt u ook een hoger eigen risico overwegen. Dat scheelt weer in de premie.

Bepaalde specialistische zorg en geneesmiddelen worden toegevoegd aan de basisverzekering. En er verandert veel op het gebied van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Hier kunt u daarover meer lezen.

Loyaal

De meeste mensen zijn erg loyaal aan hun zorgverzekeraar. Nog geen 10% wisselt. Als we eenmaal bij een bepaalde verzekeraar zitten, blijven we daar zitten.

Waarom? Omdat we te lui zijn ons erin te verdiepen? Of omdat we bang zijn dat we bij een andere verzekeraar minder goed verzekerd zijn? Van allebei een beetje, waarschijnlijk. In ieder geval laten we hierdoor jaarlijks vele tientallen euro’s liggen.

Het loont om wat minder loyaal te zijn aan uw zorgverzekeraar. En om te kijken of de vergoedingen die u heeft nog bij u passen. Er zijn veel zorgvergelijkers beschikbaar die overstappen vrij gemakkelijk maken. Bijvoorbeeld die van de Consumentenbond of van Pricewise. Kijk hier voor tips over het gebruik van vergelijkingssites.

Naturapolis?

U moet natuurlijk niet alleen naar de prijs kijken. Maar ook naar welke vergoedingen u nodig denkt te hebben. En het is belangrijk om te kijken wat voor soort polis u heeft. Bij een restitutiepolis mag u zelf kiezen naar welke behandelaar u gaat. Bij een naturapolis moet u goed kijken of uw behandelaar een contract heeft afgesloten met uw verzekeraar. Als dat niet zo is, krijgt u vaak niet de maximale vergoeding.

Andere verzekeringen

Als je toch bezig bent, kijk dan meteen ook even naar uw andere verzekeringen. Ook daar geldt dat overstappen vaak loont.

Maar wat vaak nog meer loont, is kijken of u alle verzekeringen nog wel nodig heeft. Als u acht jaar geleden een nieuwe auto heeft gekocht, heeft u nu die allriskverzekering waarschijnlijk niet meer nodig. U krijgt toch bijna niets meer terug als u schade oploopt.

Veel mensen hebben een dubbele dekking voor ziektekosten in het buitenland. Dit zit vaak zowel in de reisverzekering als in de ziektekostenverzekering. Kijk goed of je die eerste niet beter kunt laten schieten.

Daarnaast zijn veel mensen onnodig verzekerd  tegen schade aan de mobiele telefoon, de fiets en de computer. Vaak is het voordeliger om hier gewoon een spaarpotje voor aan te leggen in plaats van maandelijks een premie te betalen.

Wees slim

Als u slim bent, neemt u dit weekend een uurtje de tijd om door uw verzekeringen heen te lopen en over te stappen als dat loont. Met een uurtje werk kunt veel besparen. Dat is snel verdiend.