Nieuws/Financieel
860986
Financieel

'Warboel rondom hypotheeknormen'

De afgelopen week was er veel ophef over de nieuwe hypotheeknormen. De berichtgeving in de media was op zijn zachtst gezegd nogal warrig. Bovendien werd de verkeerde discussie gevoerd. Het gaat er niet om hoeveel u maximaal kunt lenen, maar wat in uw geval verstandig is. Hier volgt een poging om in begrijpelijke taal uit te leggen wat er aan de hand is en wat voor huis u kunt kopen.

Wat is er aan de hand?

Om te zorgen dat mensen hun hypotheek nu en in de toekomst kunnen blijven betalen, zijn er regels voor hoeveel iemand maximaal mag lenen voor zijn hypotheek. Dat maximale bedrag hangt af van bijvoorbeeld het inkomen, de gezinssamenstelling, de rente en de waarde van het huis.

Het Nibud bepaalt elk jaar welk deel van het inkomen iemand per maand maximaal kwijt mag zijn  aan de hypotheek. Als je dat weet, kun je uitrekenen hoeveel een huis mag kosten.

Strenger

Voor 2015 zijn de normen strenger dan voor 2014. Daardoor kunt u met hetzelfde inkomen minder lenen voor een huis. Hierover ontstond vorige week plotseling ophef. Dat is opmerkelijk, omdat het bericht al meer dan een week oud was. Op dit moment is nog niet duidelijk wat de nieuwe Nibudnormen voor u precies betekenen, omdat nog niet alle fiscale maatregelen voor 2015 bekend zijn.

Maar dat is misschien is dat ook niet zo belangrijk. Hoeveel u maximaal kunt lenen, is eigenlijk de verkeerde vraag. U moet zich vooral afvragen: hoeveel kan en wil ik per maand kwijt zijn aan mijn hypotheek?

Als u weet hoeveel u per maand maximaal aan de hypotheek wilt uitgeven, kunt u hier uitrekenen wat u maximaal kunt lenen. En hoe duur het huis mag zijn dat u koopt.

Inleg eigen geld

Als u van plan bent om in 2015 een huis te kopen, is het goed om te weten dat er nog meer verandert. Zo moet u in 2015 iets meer eigen geld inleggen als u een huis koopt. En de hypotheekrenteaftrek wordt lager. En de regels voor schenkingen voor een woning worden minder soepel. Zodra alle maatregelen precies bekend zijn, meld ik mij weer.

Het herstel van de huizenmarkt hangt af van vertrouwen. Vertrouwen van potentiële  huizenkopers. Misschien nog wel meer dan van het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor hun hypotheek. En vertrouwen kan alleen groeien als mensen begrijpen waar ze aan toe zijn. Warrige berichtgeving in de media helpt daarbij niet.