Nieuws/Financieel
860987
Financieel

Vakantiegeldbelasting? Onzin

Woensdagavond, zeven uur. Zomaar een tramhalte in de Haagse wijk Ypenburg. Een zongebruinde, keurig geklede dame van ongeveer 55 zegt tegen haar dochter: ,,Ze moeten een grote bom op dat Binnenhof gooien." Directe aanleiding voor de opmerking is de berichtgeving dat staatssecretaris Wiebes in 2015 vakantiegeld extra zou gaan belasten.

U vindt het misschien gek, maar ik schrik van zo’n opmerking. Vooral omdat hij uit de mond van een doodnormale dame komt en zij geen gêne heeft om zoiets in het openbaar te roepen. ,,Ze moeten van ons vakantiegeld afblijven", vervolgt de dame. Als ik later de berichtgeving lees, voel ik ook boosheid in me opkomen. Het zal toch niet zo zijn dat mijn vakantiegeld zwaarder belast wordt?

Inderdaad, er is geen sprake van belasting op vakantiegeld (of andere extra’s). U betaalt belasting over uw belastbaar inkomen. De Belastingdienst maakt geen verschil tussen loon en vakantiegeld.

Loonhefing

Uw werkgever houdt alvast loonheffing in van uw brutoloon, en ook van uw vakantiegeld. In april vult u uw belastingaangifte in en wordt teveel of te weinig betaalde belasting over het voorgaande jaar verrekend.

Uiteindelijk maakt het dus niets uit of uw werkgever meer loonheffing inhoudt van uw “gewone” gewone salaris of van uw vakantiegeld. Aan het eind van het jaar wordt dit keurig tegen elkaar weggestreept.

Netto maandloon

De bron van de verwarring is dit bericht van salarissoftwareontwikkelaar Salar. Zij worden in diverse media selectief geciteerd. Salar schrijft namelijk: ,,Bij de hogere lonen is juist een positief effect merkbaar, als gevolg van een verhoging van de arbeidskorting en een verruiming van de belastingschijf van 42%”. Onder “hogere lonen” verstaan zij in hun artikel lonen vanaf € 1.750 bruto per maand.

Ogenschijnlijk gaan mensen met een loon tussen € 1.750 en pakweg € 8.000 er flink op achteruit omdat de loonheffing op het vakantiegeld voor deze groep hoger is. Maar wie het bericht van Salar goed bekijkt, ziet dat dit gecompenseerd wordt door een hoger netto maandloon.

Heffingskortingen

De veranderingen in de loonheffing komen vooral door de heffingskortingen. Deze worden in stapjes meer inkomensafhankelijk. Dit is een plan dat al sinds eind 2013 bekend was. Niets nieuws onder de zon, dus. Hier kunt u meer lezen over de veranderingen in de heffingskortingen.

Salar kijkt alleen naar de gevolgen van premies en heffingskortingen op de berekening van het nettoloon. Een heleboel maatregelen zijn niet meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan de veranderingen in toeslagen, pensioenpremies en hypotheekrenteaftrek.

Al met al is het daarmee een tamelijk nutteloze exercitie. En een hoop ophef om niets. Van vakantiegeldbelasting is in ieder geval geen sprake. Ik hoop dat u weer rustig kunt slapen en alvast van uw volgende vakantie kunt dromen.